Pondělní maturitní test unikl na internet od studenta z Jihlavy

Praha – Spolek Eduin vyvěsil na svém internetovém portálu snazší verze maturitního testu z češtiny, který studenti psali v pondělí. Ministerstvo školství přitom testy nechce zveřejnit kvůli autorským právům, centrum pro přípravu maturit CERMAT podává kvůli úniku zadání trestní oznámení. Podle ministra školství Josefa Dobeše testy zřejmě unikly od studenta z Jihlavy. Eduin tvrdí, že se chce ministerstvo utajováním testů vyhnout kritice. První testy se příliš nelíbily ani studentům, neprověřovaly prý znalosti z českého jazyka a literatury.

Podle ministra stihl student testy zřejmě opsat. „On byl v češtině velmi úspěšný, jak víme z výsledků, tak to stihl zřejmě touto podobou,“ uvedl dnes na tiskové konferenci. Zároveň dodal, že 90 procent vyplněných testů, které v pondělí školy odeslaly, přišlo na centrálu bez jediné chyby, deset procent se opravovalo. Znovu se bude posílat pouze jeden test.

Ministerstvo nechce testy ani po dopsání zveřejnit, jednak kvůli autorským právům centra pro přípravu maturit CERMAT, jednak proto, že by se některé otázky mohly vyskytnout v maturitních testech v příštích letech. Podle slov mluvčího CERMAT Petra Habáně budou všechny související podklady předány k šetření Policii ČR současně s podáním trestního oznámení na neznámého pachatele pro porušení autorského zákona. Upozornil ale, že se nejedná o porušení zkušebního tajemství, protože testy byly zveřejněny až po dopsání. Kdyby testy unikly dřív, hrozila by pachateli až půlmilionová pokuta, v zahraničí se to několikrát stalo.

Josef Dobeš:

„CERMAT ví, kdo dal testy na web, identifikoval studenta z Jihlavy a nyní zvažuje trestní oznámení na tohoto studenta.“

„CERMAT se pouze chce vyhnout polemice o didaktické kvalitě testových sad a kritice, která se na něj snesla po zveřejnění testů z maturitní generálky a ukázkových testů publikovaných během jara 2011,“ myslí si ale Tomáš Feřtek ze spolku Eduin. „Navíc snaha utajit něco, co jsem dal k dispozici devadesáti tisícům lidí, to je pokus tak zoufale odsouzený k nezdaru,“ dodal.

Dnes budou studenti psát lehčí verzi testu a písemky z angličtiny a náročnější test z českého jazyka, takto jsou maturity rozplánovány do 7. června. Výsledky se maturanti dozvědí až v polovině měsíce. Naprostá většina studentů si zvolila lehčí verzi zkoušek. Včetně těch, kteří nebyli připuštěni k maturitě, a těch, kteří propadli u ústního zkoušení, se zatím celková neúspěšnost pohybuje kolem 17 procent. Kvůli jednotnému zadání testů provázejí maturity přísná bezpečnostní opatření.