Česko pošle do Mongolska 4 koně Převalského

Praha - V polovině června česká armáda přepraví do západního Mongolska tři klisny a jednoho hřebce koně Převalského. Projekt za statisíce korun organizuje pražská zoologická zahrada. Zvířata, která jsou nyní v chovné a aklimatizační stanici Zoo Praha v Dolním Dobřejově na Benešovsku, mají oživit nejmenší ze tří nově sestavených mongolských stád. Do vlasti jejich předků koně přepraví 14. června vojenský dopravní letoun CASA z pražských Kbel. Více informací zveřejnila zoo na svém Facebooku.

Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před čtyřiceti lety. Přežil pouze v lidské péči, Zoo Praha na tom má velký podíl, od roku 1959 vede i celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. „Nyní jde o historicky první český transport koní Převalského do Mongolska,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel zoo Miroslav Bobek.

Čtyři koně z českých chovů se sice do Mongolska už před lety vrátili, ale v režii zahraničních zoologických zahrad. Projekt organizovaný u příležitosti 80. výročí založení pražské zoologické zahrady nabývá podle Bobka na významu tím, že v posledních letech transporty zvířat do volné přírody ustaly, přestože jsou pro posílení stávajících populací potřebné.

Zvířata oživí nejmenší ze tří populací koně Převalského v Mongolsku. Stádo žijící v rezervaci Khomiin Tal čítá jen 24 jedinců, z nichž pět se narodilo tam. Zbytek dopravili do Mongolska Francouzi před šesti lety.

Do Mongolska odletí tříletý hřebec Matyáš narozený ve Slatiňanech, o rok starší klisna Lima též ze Slatiňan, Kordula narozená v roce 2006 v Praze a stejně stará klisna Cassovia z košické zoologické zahrady. Nyní je čtveřice v Dolním Dobřejově, kde si zvyká na větší prostory a učí se chodit do dvorů, kde budou koně v den transportu naloženi do beden. Ve stanici veterináři koně očkují a připravují jim kopyta.

Před transportem dostanou zvířata preparát na uklidnění. Nákladním autem pak chovatelé odvezou koně do Kbel, kde budou v bednách naloženi do letadla. V době letu, který je naplánován s mezipřistáními v Kazani a Novosibirsku, bude u zvířat veterinář a kurátor chovu. Díky otvorům v bednách bude možné koně během sedmnáctihodinové cesty krmit. Po přistání v Mongolsku bude zvířata ještě čekat jízda do rezervace terénním vozem v délce 250 kilometrů. Z toho posledních 50 kilometrů už bude v členitém terénu s písečnými přesypy. V Khomiin Talu pak stráví nějaký čas v karanténě.

Převoz bude podle zoo mimořádně náročný, nelze vyloučit komplikace, které by v krajním případě mohly vést i k úhynu některého z přepravovaných koní. Příchod čtveřice mladých a geneticky odlišných koní z Prahy je však pro pokračování populace v rezervaci zásadní. Zcela nepříbuzní koně výrazným způsobem zvýší genetickou variabilitu stáda i porodnost.

  • Kůň Převalského autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2596/259518.jpg
  • Kůň Převalského autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2595/259485.jpg