Česko zasáhnou dnes a zítra silné bouře

Praha - Území Česka zasáhnou dnes odpoledne silné bouře s přívalovými srážkami, nárazovým větrem a výjimečně i kroupami. Dnes se budou bouřky vyskytovat v Čechách, zejména západní polovině. Ve středu bude pršet hlavně na Moravě a ve Slezsku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes před bouřemi varoval, přívalový déšť by totiž mohl rozvodnit menší toky a zatopit níže položená místa, nebezpečný bude i nárazový vítr. Podle dlouhodobé předpovědi bude velmi teplo až do 20. června.

Bouře do ČR přinese zvlněná studená fronta, která začne počasí v Česku ovlivňovat odpoledne. Výstraha ČHMÚ platí od dnešních 16:00 do středečních 06:00 pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj, od dnešních 16:00 do středy 23:00 pro Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj. Od středečního poledne do 23:00 se pak bouře přesunou nad Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. „Výjimečně se mohou v bouřkách vyskytnout kroupy, přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů za hodinu a silný nárazový vítr,“ uvedli meteorologové.

Varovali, že přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnit malé toky i jindy suchá koryta a zatopit níže položená místa či sklepy. Nebezpečný podle nich může být i silný nárazový vítr, lidé by proto měli odstranit nebo upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Červen bude teplotně nadprůměrný

Polojasno a teploty až 28 stupňů Celsia vydrží do 20. června, odpoledne se mohou vyskytovat bouřky. Přísloví Medardova kápě, 40 dní kape, které se vztahuje k datu 8. června, se ale částečně naplní na konci měsíce, kdy se očekává déšť a ochlazení na 20 stupňů. Červen bude teplotně nadprůměrný a srážkově průměrný.

Následujících deset dní bude panovat příjemné letní počasí s polojasnou oblohou. Přes den se mohou lidé těšit až na 26 stupňů, na přelomu tohoto týdne až 28. Po západu slunce bude jen 16 až deset stupňů. „Při zvětšené oblačnosti, zejména v odpoledních a večerních hodinách, na většině území přeháňky nebo bouřky,“ předpovídají meteorologové.

Podobný charakter počasí má být i ve druhé červnové dekádě. Ještě před začátkem astronomického léta bude panovat letní počasí s až 28 stupni, odpoledne ale může polojasné nebe pročísnout blesk. Noční teploty se budou pohybovat mezi 15 až devíti stupni. „Očekáváme převážně velkou oblačnost, na většině území občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky,“ hlásí meteorologové na posledních deset červnových dní. Obloha se vyjasní jen přechodně, denní maxima se budou pohybovat mezi 20 a 26 stupni. „Koncem měsíce i nižší,“ upozornil ČHMÚ. V noci může rtuť teploměru klesnout k devíti stupňům.

Léto
Zdroj: Eye Candy/Isifa/Rex Features
Vydáno pod