S nebezpečnou bakterií se v ČR zatím léčí jen americká turistka

Praha - V České republice je hospitalizovaný první pacient, u kterého testy potvrdily nákazu nebezpečným typem bakterie E.coli. V pražské nemocnici Na Bulovce leží americká turistka, která předtím pobývala v severním Německu. V Česku je čtyři dny, přijela už s příznaky infekce. V brzké době by ale měla být propuštěna domů. V hradecké nemocnici je s podezřením na nákazu hospitalizovaná i česká důchodkyně. Původ onemocnění u ní nyní prověřuje Národní referenční laboratoř. U dalšího českého občana, který pobýval v Německu a Belgii, se podezření nepotvrdilo. Testy provedené v Německu dnes zároveň odhalily, že původcem nákazy zřejmě nejsou okurky ze Španělska.

V Česku testy provádí příslušná národní referenční laboratoř ve Státním zdravotním ústavu. Zkoumání trvá několik dní. Bakterie E.coli s označením 0104H4 je podle hlavního hygienika Michaela Víta zcela nová. Dnešní výsledky proto určí jen vysokou pravděpodobnost nákazy. V dalších dnech bude zkoumání pokračovat. „Za 11 let, co jsem ve funkci, je to první takováto velká epidemie střevní nákazy,“ uvedl. Žádná speciální bezpečnostní opatření ale podle něj Česko zatím nechystá.

Inkubační doba onemocnění se pohybuje kolem osmi dnů

Laboratoř nyní dokončuje zkoumání vzorků od českého pracovníka, který se z Belgie vracel přes Německo. Minulý týden měl také průjmové onemocnění. Nyní je podle Víta bez obtíží v domácím ošetření. „Případ se šetří proto, že tento člověk při preventivní prohlídce řekl svému doktorovi, že má krev ve stolici. Lékař odebral vzorky a poslal je na vyšetření,“ dodal Vít. Průběh onemocnění u důchodkyně je podle ředitele královéhradecké nemocnice Romana Prymuly klidný. Výsledky testů by měly být ve středu či ve čtvrtek. „Nepředpokládám, že by se ale potvrdila nákaza, která se objevila v Německu,“ uvedl Prymula.

Výsledky testů okurek, které se dostaly do Česka, budou známé zítra. Potravinářská inspekce ale nezkoumá jen okurky. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy se během tohoto týdne udělá ještě dvě stě vzorků veškerého ovoce a zeleniny. Češi ale kvůli nákaze zatím nepanikaří tak, jako jejich evropští sousedé. Víc než kdy jindy je ovšem zajímá, odkud zelenina pochází. Supermarkety i restaurace proto například vyvěšují cedule s upozorněním, že španělské okurky neprodávají. Podle analytiků stojí za malé náchylnosti k panice i to, že Češi preferují víc cenu než kvalitu. Navíc spoléhají na to, že jídlo, které dostanou na talíř, bylo i několikrát prověřené.

Španělsko už dříve odmítalo, že nákaza pochází z jejich okurek

Hamburská ministryně zdravotnictví Cornelia Prüferová-Storcksová dnes oznámila, že testy v Německu nepotvrdily, že španělské okurky byly kontaminovány nebezpečným typem bakterie E.coli (EHEC). Španělsko už dříve odmítalo, že nákaza pochází z jejich okurek. Spekulovalo se proto i o možnosti, že mohla být bakterie záměrně rozšířena až cestou do obchodů. „Může přicházet v úvahu cokoliv. Není problém v jakémkoli distribučním skladu postříkat jakoukoli zeleninu nebo ovoce. Bylo by to skoro až na hraně teroristického útoku,“ uvedl v ČT Fuksa.

Speciální forma bakterie Escherichia coli vyvolává krvácivé průjmy, jež mohou končit i smrtí. V Německu si nemoc dosud vyžádala 15 lidských životů a dalších více než 1 400 osob je s podezřením na infekci hospitalizováno, z toho víc než 300 je ve vážném stavu. Prvního mrtvého hlásí i Švédsko.