Ostrava zatím neví, nakolik ji ochromí stávka MHD

Ostrava – Stávka odborářů z ostravského dopravního podniku zítra bude – to je ale jedna z mála jistých věcí. Potvrzen není předpoklad vedení dopravního podniku, který v pondělí oznámil, že bude MHD jezdit jako v neděli. Na rozsahu omezení provozu se ale vedení firmy a odboráři dosud neshodli, není také zřejmé, kolik lidí se ke stávce nakonec připojí. Situaci nevyjasnila ani dnešní jednání vedení podniku se zaměstnanci.

Odboráři se s vedením neshodli ani na tom, o čem jednání byla. Představitelé společnosti naštívili jednotlivá pracoviště, kde hovořili se zaměstnanci. „Snažili se zaměstnance přesvědčit, aby nestávkovali,“ komentoval vše odborový předák Ivo Protivínský. Podle mluvčího dopravního podniku Miroslava Albrechta to ale bylo jinak. „“Naším cílem bylo jim vysvětlit, jak by stávka měla probíhat, aby nebyla nezákonná," uvedl.

Odboráři chtějí vstoupit do stávky, protože dopravní podnik nechce přistoupit na jejich mzdové požadavky. Odborová organizace by letos chtěla zvýšit platy o pět procent, vedení podniku ale nabídlo pouze jedno a půl procenta. „Dopravní podnik už nemá kam ustoupit. Rozpočet nám neumožňuje splnit požadavky odborů,“ řekl mluvčí Albrecht.

Všichni proto počítají se středeční stávkou. Začít má už o půlnoci. „Řidiči, kteří budou v tu chvíli v práci, mohou cestující vysadit na nejbližší zastávce či dojet až na konečnou. To si myslíme, že by bylo lepší. Rozhodnout se ale musí každý sám,“ přiblížil odborář Protivínský.

Vedení společnosti tvrdí, že nejméně 300 řidičů slíbilo, že ve středu budou pracovat. Intenzita provozu tak může být asi třetinová oproti běžnému pracovnímu dnu – stejně jako v neděli. „O tom, kolik řidičů do stávky skutečně nakonec vstoupí, se budeme dozvídat postupně podle toho, jak budou přicházet do práce. Všechny nestávkující řidiče budeme postupně vysílat, a budeme tak posilovat omezené spoje,“ uvedl mluvčí dopravce.