Podle Benešové mohla být soudkyně v kauze tzv. justiční mafie podjatá

Praha – Případ tzv. justiční mafie nekončí, bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová už se sice za svá slova omluvila a zaplatila i soudní náklady, teď se ale obrací s dovoláním na Nejvyšší soud. V něm mimo jiné tvrdí, že mohla být předsedkyně odvolacího senátu podjatá. Odvolací soud přitom zcela otočil předchozí verdikt, který se postavil na stranu Benešové.

Verdikt vynesla soudkyně Romana Vostřejšová, Benešová ovšem upozorňuje, že její manžel – advokát Josef Vostrejš – byl za působení Benešové na Nejvyšším státním zastupitelství trestně stíhán ,a když byla Benešová nejvyšší státní zástupkyní, tak bylo Vostrejšovi zpřísněno jeho obvinění. Později ovšem Benešovou vystřídala Renata Vesecká a pod jejím vedením Nejvyšší státní zastupitelství stíhání advokáta zastavilo. Podle názoru Benešové na to měla Vostrejšová upozornit jak předsedu Vrchního soudu, tak i účastníky řízení.

Benešová v dovolání upozorňuje i na to, že dcera soudkyně Vostrejšové pracovala v minulosti jako koncipientka v kanceláři Josefa Lžičaře. Ten přitom ve sporu o justiční mafii zastupoval dalšího z žalobců – Karla Černovského.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Dovolání Marie Benešová zatím k Nejvyššímu soudu nedorazilo. Ten už předem upozorňuje, že na rozhodnutí si všichni počkají možná až rok.

Sama Vostrejšová přes mluvčího vzkazuje, že se všechno odehrálo už velmi dávno a kdo vedl Nejvyšší státní zastupitelství v době stíhání jejího muže, prý ani nevěděla. „Doktorka Vostrejšová skutečně neměla žádný důvod, aby se cítila v této věci nějakým způsobem podjatá,“ domnívá se mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.