Česko má další podezření na onemocnění krvácivým průjmem

Praha - Podle ministerstva zdravotnictví má Česko další dva případy podezření na onemocnění krvácivým průjmem. Testy už potvrdily nákazu u turistky z USA, vyloučily u muže z jižní Moravy. Čeká se na výsledky starší ženy z Hradce Králové a další ženy z Trutnova. V Německu, kde se nákaza poprvé objevila, už zemřelo 15 lidí. Jednu oběť hlásí i Švédsko. Inspekce pokračuje v kontrolách zeleniny v ČR, ačkoli Německo oznámilo, že španělské okurky nezpůsobily smrtící infekci. Původ nákazy není znám.

Laboratorní testy potvrdily včera první případ onemocnění. Nebezpečnou formou bakterie E.coli se v cizině nakazila americká turistka, která se nyní léčí v nemocnici Na Bulovce. Testy potvrdily epidemický kmen EHEC/STEC O104. Český pacient, jenž se z Belgie vracel přes Německo, infekci nemá.

Epidemii průjmového onemocnění v Německu podlehlo podle dostupných údajů 15 lidí, tamní úřady registrují přes 1500 potvrzených případů nákazy nebo podezření na ně. Šestnáctou dosud známou obětí je asi padesátiletá žena z jihu Švédska, která v minulých dnech rovněž pobývala v Německu. První možný případ onemocnění ohlásilo Španělsko.

Reportáž Jana a Markéty Šenkýřových (zdroj: ČT24)

Epidemiolog: Čím déle se pátrá, tím je menší šance najít zdroj nákazy

Čím déle trvá pátrání po zdroji krvavých průjmů, které se ze severu Německa rozšířily do dalších evropských zemí, tím je podle epidemiologa profesora Romana Prymuly menší naděje, že se najde. Původně se soudilo, že nákaza pochází ze španělských okurek, to se ale nepotvrdilo. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy by zdrojem mohlo být špatně tepelně  zpracované maso. Prymula soudí, že teď už se nákaza přenáší mezi lidmi navzájem. Proto je nutné mýt si důsledně ruce, stačí ale běžné mýdlo, dezinfekční není potřeba. Prymula je přesvědčen, že v ČR není žádný produkt, z něhož by se lidé nakazili.

Všichni nemocní mají souvislost s Německem. Prymula nevylučuje ani úmyslné zanesení infekce do skladišť potravin. Historicky se to už v konkurenčním boji firem prý stalo.

Podle původních zpráv měla infekce pocházet ze salátových okurek ze Španělska, které se dovezly do Německa. Testy ale podle německých úřadů nepotvrdily, že by v nich nebezpečná forma bakterie E.coli byla.

Hygienici připomínají: Myjte si ruce

Bakterie E.coli s označením 0104H4 je podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta zcela nová. „Za 11 let, co jsem ve funkci, je to první takováto velká epidemie střevní nákazy,“ řekl Vít. Bakterie způsobuje průjmová onemocnění. Některé její typy produkují toxin, který vyvolává krvavý zánět ve střevu. Mohou selhávat i ledviny. Pacienti s touto infekcí jsou léčeni na infekčních odděleních nemocnic. Tělo ztrácí průjmem vodu, takže je nutné je zavodňovat. Dostávají infuze. Pokud bakterie napadne ledviny, což je právě u tohoto typu obvyklé, musejí nemocní podstupovat hemodialýzu, která činnost nefunkčních ledvin nahradí.

Odborníci nyní usilovně pátrají po zdroji nákazy. Hlavní hygienik doporučuje v každém případě dodržovat hygienická pravidla, dobře oplachovat pod tekoucí vodou zeleninu či ovoce a pečlivě si mýt ruce. „Nemocný člověk, který by nebyl vyléčen, může přenést bakterii na různé povrchy, hrnečky, náčiní,“ uvedl Vít.

Při silném průjmu hrozí odvodnění

Hlavním nebezpečím silného průjmu je odvodnění, hlavně u kojenců, malých dětí a seniorů. Velké ztráty tekutin a iontů vedou k rozvratu vnitřního prostředí. Pacient může zkolabovat. Obecně příčinou akutních průjmů jsou infekce, dietní chyby, alergie či špatný psychický stav. Chronické průjmy mohou souviset s psychikou, střevním zánětem či špatnou funkcí slinivky.

E. coli je běžná bakterie, mají ji ve střevě všichni lidé i zvířata. Několik typů ale může vyvolat vážné zdravotní problémy, nově objevená enterohemoragická O104:H4 tvoří toxiny.

Antibiotika se při léčbě průjmu nepodávají, mohou v některých případech průběh zhoršit. Někteří pacienti musejí být na dialýze, hrozí selhání ledvin. Při celkovém zhoršení stavu, hlavně u starších lidí, kteří mají už křehčí cévy, se může objevit komplikace v podobě mrtvice.