Podpora ČSSD a KSČM roste, naopak VV nadále klesá

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu agentury Factum Invenio nyní vyhráli sociální demokraté s téměř desetiprocentním náskokem před ODS. Do dolní komory by se ještě dostala TOP 09, KSČM a KDU-ČSL. Nikoliv ale Věci veřejné, kterým nadále klesá podpora. Z dnes zveřejněného průzkumu plyne, že naopak roste podpora ČSSD a komunistů.

Sociální demokraty by volilo 29,8 procenta Čechů a ODS 20,2 procenta, TOP 09 by dostala 15,4 procenta hlasů. Na třetí TOP 09 se dotahují komunisté se ziskem 14,3 procenta hlasů. Lidovci by z voleb odešli s šesti procenty hlasů. Pro Věci veřejné by hlasovala tři procenta občanů. Před VV se dostala i Strana zelených, která se se ziskem 4,4 procenta přiblížila k pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny.

V porovnání se skutečnými výsledky voleb v květnu 2010 „véčkaři“ ztratili 7,9 procentního bodu a TOP 09 přišla o 1,3 bodu. Naproti tomu ČSSD a KSČM stoupla podpora o 7,7 bodu, respektive o tři body. Lidovci si polepšili o 1,6 procentního bodu a zelení o dva body. ODS si stojí stejně jako v loňských volbách.

Při přepočtu na mandáty by ČSSD zřejmě obsadila 74 poslaneckých křesel, ODS 48 a zástupci TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými 37. Komunisté by měli 31 mandátů a lidovci deset.

Průzkum se uskutečnil od 20. do 25. května a na otázky v něm odpovídalo 928 občanů. Voleb by se přitom zúčastnilo 55,8 procenta voličů. V porovnání s loňskými volbami do sněmovny by tak účast byla nižší o 6,8 procentního bodu.