Vlna zdražování MHD zasáhla Olomouc a Vsetín

Olomouc/Vsetín – Vlna zdražování v městské hromadné dopravě i na regionálních autobusových linkách zasáhla Česko. Po pražském a plzeňském dopravním podniku a jihočeských regionálních autobusových dopravcích oznámil zvýšení cen jízdného také olomoucký dopravní podnik. Společnost ČSAD Vsetín, která provozuje MHD ve valašské metropoli, také potřebuje zvýšit své příjmy, a tak jedná s radnicí o tom, zda se zvýší příspěvky od města, nebo i ve Vsetíně zdraží jízdné.

Tramvaje v Olomouci budou o 2 koruny dražší

Olomoucký magistrát už schválil zvýšení cen městské hromadné dopravy – dražší budou od srpna jednotlivé i předplatní jízdenky. Základní jízdné se zvýší z 12 na 14 korun, pokud si cestující budou kupovat lístek až u řidiče v doplňkovém prodeji, zaplatí místo dosavadních 14 hned 20 korun. Podle primátorova náměstka Iva Vlacha se díky práci s kulatými čísly zrychlí odbavení a zjednoduší řidičova práce.

Měsíční předplatní jízdenky v Olomouci zdraží z 300 na 350 korun, čtvrtletní jízdné vzroste z 780 na rovných 900 korun. „Ceny vzrostou u všech typů jízdného s výjimkou takzvaných senior pasů,“ upozornil náměstek Vlach.

O změnách ve Vsetíně rozhodne radnice

Společnost ČSAD Vsetín chce stejně jako olomoucký dopravní podnik zvýšit své příjmy, aby měla z čeho platit rychle rostoucí náklady. Více peněz chce ze vsetínské MHD – podniku přitom nezáleží na tom, zda se zvýší ceny jízdenek, nebo příspěvky od města. Jednou z možností je zdražení základních jízdenek ze 12 na 14 korun nebo zrušení bezplatné přepravy cestujících starších 70 let. „Dneska jezdí bezplatně. Dle návrhu by si koupili čtvrtletní jízdenku za 100 korun. Je to sice marginální částka, ale důchodců se poměrně dost přepravuje, takže aspoň něco by to přineslo,“ uvedl ředitel ČSAD Vsetín Jiří Růčka.

V případě, že radnice odmítne zvýšení jízdného i dotací, bude ve Vsetíně jezdit méně městských autobusů. „Podali jsme návrh, jak bychom upravili přepravní řád, který platí na MHD ve Vsetíně,“ poznamenal ředitel Růčka.

Autobusy a tramvaje zdražují kvůli cenám nafty a elektřiny

V posledních měsících oznámila zdražení jízdného řada společností, které se zabývají veřejnou dopravou. Městské rady už schválily svým dopravním podnikům zdražení MHD v Praze, Plzni a Olomouci. Společnosti BusLine a ČSAD Autobusy České Budějovice zase zvýšily ceny jízdného na svých meziregionálních linkách. Ony i další regionální autobusoví dopravci současně jednají s krajskými úřady o zvýšení cen i na dotovaných linkách, kde je jízdné stanoveno smluvně.

Především autobusové dopravce postihl růst cen pohonných hmot v posledních dvou letech. Vzrostla i cena elektřiny. „Dopad na konečnou cenu má i plánované zvýšení DPH,“ upozornil náměstek olomouckého primátora Vlach.

Ceny nafty a benzinu
Zdroj: ČT24