Unesená dívka žije v Rusku už tři roky, její otec boj nevzdává

Praha – Annu Hromádkovou unesla její matka před třemi lety do Ruska, nezabránily jí v tom ani české úřady a soudy, přestože na možný únos upozorňoval otec dívky Zdeněk Hromádka. Tomu navíc v předběžném řízení svěřil soud dívku, které je dnes šest let, do péče. Rusko ale nereaguje na žádné výzvy českých soudů a ministerstev.

Pokaždé, když chce Zdeněk Hromádka dceru vidět, musí si zažádat o vízum a odletět do Ruska, odkud jeho manželka pochází. „Anička dostala jednorázové krátkodobé vízum, ale během asi pěti dní Rusko prakticky legalizovalo únos, protože jí udělilo ruské státní občanství,“ popisuje okolnosti únosu Zdeněk Hromádka. K únosu navíc nemuselo dojít, protože Aniččin otec tušil manželčin záměr dceru unést a několikrát žádal soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 4, aby matce s dcerou zakázala vycestovat. Podle jeho slov ale jeho žádosti vždy zamítla s tím, že by nemohla matka s dítětem jet ani k moři.

I když se jeho obavy naplnily, obvodní soud za rozhodnutím soudkyně stojí i nadále. „Neměla asi důvod v tu chvíli předběžné opatření nařizovat, že se do budoucna okolnosti změnily, je věc jiná,“ tvrdí mluvčí dotyčného soudu Michael Květ. Přestože má Rusko s Českem uzavřenou dohodu o vzájemném uznávání rozsudků, ruské soudy tak nečiní. Argumentují tím, že Česko zatím vydalo pouze předběžné rozhodnutí, nikoliv konečné a pravomocné.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 4 bude osud dcery Zdeňka Hromádky řešit po třech letech. „Je potřeba, aby bylo vydáno konečné rozhodnutí, a potom můžeme na základě dvoustranné smlouvy s Ruskem žádat o uznání a výkon tohoto rozhodnutí,“ uvedla pro ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Spolupráce s Ruskem je však obtížná, tamní úřady nedoručují matce Aničky předvolání k soudu ani neodpovídají na žádosti českých úřadů. V návrat dcery příliš nevěří ani její otec, a to ani v případě, že zítra soud potvrdí dřívější verdikt. I přesto boj o její výchovu nevzdává.