K9: Spoluúčast stoupne o pět procent, zdarma budou amalgámy

Praha – Vyjednávači vládních stran se na večerní schůzce ve formátu K9 shodli na tom, že v rámci zdravotní reformy by pacientům měla do roku 2014 stoupnout o pět procent. Nad tolik diskutovaným proplácením amalgámových plomb se koalice po několika nezdarech také domluvila. Výplně si lidé u stomatologa platit nebudou. Ještě před zdravotní reformou lídři koalice řešili případné změny v Nečasově vládě, které prosazují Věci veřejné. Šéfka poslanců VV Karolína Peake sdělila, že strana během jednání znovu nabídla předsedu Radka Johna na post ministra vnitra. Zpátky chtějí VV také další ministerstvo, aby podle koaliční smlouvy znovu zastávaly čtyři resorty. V debatě bude K9 pokračovat ve čtvrtek.

ODS na návrh návratu Johna do vlády reagovala negativně, otázku obsazení ministerstva vnitra prý strana pokládá za uzavřenou. „Do zítřka se nám rozleží vše, co dnes na K9 padlo,“ uvedla Peake s tím, že její strana chce mít ve vládě důstojné místo a debatu považuje za legitimní. Podle poslance Stanislava Polčáka TOP 09 - STAN je nyní na premiérovi Petru Nečasovi, zda na návrh návratu Johna kývne.

Definitivní složení vlády by mělo být podle schváleného termínu jasné do úterý. Věci veřejné už před jednáním dávaly najevo, že diskusi o personálních otázkách dnes hodlají otevřít. ODS naopak před schůzkou prohlašovala, že diskusi o personálních otázkách nelze předřazovat před dosažení shody na reformách tak, aby mohly začít platit v termínech domluvených v koaliční smlouvě.

VV prosadily výňatek plomb z reformního balíku

Zdravotní reforma po dnešním jednání dostává jasnější podobu. Další rezervy, přibližně ve stejné výši jako 5procentní navýšení spoluúčasti pacientů, chtějí politici hledat v lékové politice, správě pojišťoven a například v lázeňství. První balíček zdravotnické reformy by poslanci měli ve sněmovně dostat k projednání 14. června, uvedla Peake. Do té doby bude mít vládní pracovní skupina čas dojednat dosud nedořešené detaily.

„Plomby z tohoto balíčku v tuto chvíli vypadávají… Úspory hledáme v první řadě uvnitř systému, v lékové politice, u zdravotních pojišťoven. Chceme, aby se v první řadě šetřilo uvnitř a nikoliv, aby se muselo doplácet,“ dodala poslankyně VV. Úspory je prý možné nalézt i v lázeňství, celkem má být úsporných opatření 17 či 18.

Sporný návrh, aby si zubní plomby platili sami pacienti, dnes přitom schválil zdravotní výbor sněmovny. Ve výboru zatím neprošly výpisy o poskytnuté péči, které by podle návrhu Věcí veřejných měly pojišťovny posílat povinně všem pojištěncům, což by ovšem stálo ročně stovky milionů.

Další změna se týká lékárníků – zákon jim zabrání, aby kompenzovali regulační poplatek slevou, jak to teď dělají řetězce. Budou povinni poplatek vybrat. Platit se bude jen za celý recept, ne už za položku, a to jen při prvním výdeji. Bude-li mít pacient na receptu více balení léků a vezme si jen část, poplatek 30 korun uhradí, při výběru dalších léků z receptu už ho platit nebude. 

Přepracována je také definice nároku pacienta. Nově se výbor shodl na tom, že ekonomicky náročnější varianta může být nadstandardem jen tehdy, je-li více variant, které směřují ke stejnému terapeutickému účinku. Medicína se nebude podle Šťastného dělit na medicínu pro chudé a bohaté, jak tvrdí opozice. Tyto varianty stanoví ministerstvo zdravotnictví vyhláškou v sazebníku výkonů. U plomb není více variant, proto musí být úprava v zákoně.