Policie dopadla cizince, který z Prahy řídil obchod s kokainem

Praha – Kriminalisté ve spolupráci s celníky dopadli v Praze šéfa tzv. Balkánského kartelu, který od nás řídil světový obchod z kokainem. Informovala o tom česká média. Do akce byli zapojeni i policisté z dalších šesti zemí. Drogový gang měl vazby v Brazílii a odtud pašoval kokain do Evropy na námořních lodích. Španělské úřady už v půlce května zajistily 368 kilogramů kokainu za skoro půl miliardy korun, část zásilky by skončila i u nás.

První informaci zachytili chorvatští policisté v roce 2010, ti tehdy zjistili, že jejich krajané řídí výkonný drogový gang a že mají základnu v Praze. Šéf gangu Petar Cosić a jeho lidé měli u nás zakládat fiktivní firmy, které měly oficiálně přijímat různé zboží. 

Podle policie gang pašoval kokain do Evropy na námořních lodích. Policisté a celníci sledovali vloni dvě lodě, u nichž se jim ale nepodařilo odhalit zásilku. Štěstí měli až v prosinci, kdy zjistili, že kurýři vezou do Brazílie hotovost v kufrech, aby měli na zaplacení drogy. 

Praha centrálou obchodu s kokainem (zdroj: ČT24)

V březnu letošního roku policie zachytila, že si gang v Chorvatsku přichystal rychlé čluny. Zároveň se na cestu přes oceán z brazilského přístavu Santos vydala nákladní loď M. S. C. Leigh, která vezla tisíce kontejnerů. Loď zakotvila třikrát po sobě v Itálii a pak se vydala do španělské Valencie. Když pašeráci překládali drogy na pevnině do dodávky, zasáhla proti nim španělská policie. 

Podle televize Nova bylo pět lidí zadrženo při překládce ve Španělsku, jeden v Chorvatsku. Policie uvedla, že se gangu už dříve podařilo dostat do Evropy 700 kilogramů kokainu.