Komise k přímé volbě prezidenta skončila, do týdne vypracuje zprávu

Praha – Zástupci tří koaličních stran a ČSSD dokončili debatu o přímé volbě prezidenta, do týdne vypracují souhrnou zprávu. Na části nových pravomocí se ovšem komise neshodla, podle zástupce ČSSD v komisi Jeronýma Tejce panují spory o to, jak s dokumentem naložit. Zatímco ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce návrhy komise doplnit do koaličního návrhu, opozice by dala přednost projednání návrhu v ústavněprávních výborech sněmovny a Senátu. Vládní koalice se na změnách potřebuje dohodnout i se sociálními demokraty, protože jde o změnu ústavního zákona.

Zástupci všech zúčastněných stran se podle Tejce shodli na tom, že volba prezidenta má být obdobou voleb senátních. Kromě velezrady by měl být prezident odvolatelný i v případě, že hrubě poruší Ústavu. Iniciovat odvolání prezidenta nyní může pouze Senát, napříště by jeho návrh měla posuzovat i sněmovna. Rozhodovat o případném konci hlavy státu ve funkci by měl i nadále Ústavní soud.   

Sociální demokraté stále sice stále požadují, aby se volba prezidenta konala každých šest let shodně s volbami do Senátu, čímž by ušetřil státní rozpočet. Prezidentský mandát by se tím prodloužil o rok. Partneři v jednání s tím nesouhlasí, ČSSD je ovšem v tomto bodu ochotna ustoupit. Slevit naopak nechce z požadavku, aby prezident neměl napříště v pravomoci jmenovat vedení České národní banky bez souhlasu vlády a Senátu. Na druhou stranu by ČSSD chtěla posílit pravomoci hlavy státu v případě jmenování šéfa Nejvyššího správního soudu.   

V případě milostí leží na stole návrh, aby o milosti pro obžalované v trestním řízení spolurozhodoval pověřený člen vlády, nejpravděpodobněji ministr spravedlnosti. Ani tento návrh ale nezískal podporu všech zúčastněných stran. Novinkou by na návrh ČSSD mělo být zavedení trestní odpovědnosti prezidenta.