Dobrá zpráva pro vodáky: Déšť zvedl průtoky řek

Praha - Déšť v uplynulých dnech zvedl průtoky v některých řekách, což je vzhledem k teplému a suchému květnovému počasí dobrou zprávou pro vodáky. Vzedmutí ovšem není nijak významné, do víkendu voda na některých místech zřejmě znovu opadne. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Menší řeky většinou zůstávají sjízdné jen obtížně. Berounka se zvedá v Plzni a vyšší průtok se do víkendu přesune k Berounu a do Vltavy. Zlepšila se situace na horní Vltavě od Lenory a také na Otavě nad Sušicí. Podle meteorologů bude pršet a bouřit také v dalších dnech.

„Jestli sjízdnost Otavy vydrží nad Sušicí, ukáže vývoj počasí v nejbližších dnech,“ podotkl Jančar.

Vltava na horním toku zřejmě do víkendu vydrží. Jen lehce se zvedl průtok na Ohři, kolem patnácti kubíků teče Lužnicí v Bechyni, což je i pro spodní úsek pod Táborem dobrá voda. Mírně se zvedla voda i na Sázavě.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Moravské toky zatím deště nepocítily, ovšem to se již dnes může změnit. Splavná je stále Morava pod Postřelmovem, Odra od Suchdola nad Odrou a na jihu pak Dyje pod Znojmem. Zlepšil se ovšem i průtok v Bečvě či Opavě.

Menší toky zůstávají buď pod minimem, nebo kolem něho. „Výjimkou je Radbuza s Úhlavou, což je krátkodobé,“ uvedl Jančar. Do víkendu na nich voda prý zřejmě znovu opadne. Splavné z menších toků jsou stále jen Ploučnice, Orlice, Bílina nebo Mže.

V neděli se mohou vodáci vydat na Jihlavu, kde poteče voda z přehradní nádrže Mohelno, a řeka tak bude splavná od hráze až k ústí.