Nečasova vábnička pro VV - šéf legislativní rady vlády

Praha - Premiér Petr Nečas nabízí Věcem veřejným ve vládě jako čtvrté křeslo pozici předsedy legislativní rady vlády. Tu nyní zastává ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nečas na včerejším koaličním jednání podle serveru iDnes.cz také řekl, že nyní nehodlá měnit žádného ze stranických ministrů. VV zatím na nabídku nekývly, šéfka poslanců VV Karolína Peake ale už včera sdělila, že strana během jednání znovu nabídla předsedu Radka Johna na post ministra vnitra. Zpátky chtějí VV také další ministerstvo, aby podle koaliční smlouvy znovu zastávaly čtyři resorty. Nabídku však zváží.

„Řekli jsme, že k přijetí této nabídky nemáme mandát. Budeme se o tom bavit v předsednictvu i s našimi poslanci,“ uvedla pro iDnes.cz Peake. Nečas se totiž zdráhá splnit dohodu, podle které by personální změny ve vládě spojil se schvalováním reforem. Nyní však trvá na uskutečnění reforem a obměnu vlády odsouvá, jak po něm chce i vedení ODS. Jednání K9 o personáliích bude pokračovat dnes odpoledne.

S vládou nejsou lidé spokojeni

Nabídka pro Věci veřejné (zdroj: ČT24)

Devět z deseti Čechů si nepřeje, aby dál vládl současný koaliční Nečasův kabinet. Třetina obyvatel chce novou vládu, jejíž podobu určí faktický vítěz loňských parlamentních voleb, tedy ČSSD, a čtvrtina respondentů by šla ráda k předčasným volbám. Pro menšinovou vládu ODS a TOP 09 s podporou Věcí veřejných, respektive ČSSD, je shodně 16 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Millward Brown pro dnešní Lidové noviny.

Za negativním obrazem kabinetu v očích veřejnosti stojí především vleklé neshody koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV o personální obsazení jednotlivých ministerstev či o podobu stěžejních reforem. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) jsou výsledky průzkumu reakcí na vzezření vlády a to podle něj toho času opravdu vábné není. „Zbytečné personální spory či ješitné předvádění překrývá jinak celkem slušné výsledky,“ řekl ministr.

Nepopularitu připouští i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Těm 90 procentům rozumím. Skandály našich koaličních partnerů už skutečně musely otrávit takřka každého,“ poznamenal. Respondenti se rovněž vyjádřili k otázce, co s vládním výborem pro boj s korupcí, který původně vznikl pro šéfa VV Radka Johna. Pro zachování výboru i poté, co John místo odmítl, jsou dvě pětiny lidí, ostatní to berou jako trafiku pro vysloužilé politiky, uvádí průzkum, který agentura provedla ve dnech 30. května až 1. června a zúčastnilo se ho 540 lidí starších 18 let.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24