Ze snů o rychlobruslařské hale zbyly jen rekordní dluhy

Velký Osek (Kolínsko) - Starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal chystá trestní oznámení na bývalé vedení městské akciové společnosti Velkoosecká sportovní, které připravovalo výstavbu rychlobruslařské haly. Údajně se dopustilo několika trestných činů a rekordně zadlužilo obec. Z projektu nakonec sešlo a společnost čeká likvidace. Informaci přinesla ve středočeské příloze Mladá fronta Dnes.

Drahovzal si nechal zpracovat audit financování Velkoosecké sportovní, který podle něj ukázal závažná pochybení. „Minulé vedení Velkoosecké sportovní se podle našeho právníka dopustilo hned několika trestných činů. V současnosti dáváme dohromady podklady pro trestní stíhání,“ uvedl. Bývalé vedení společnosti v čele s příznivcem haly a fanouškem rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Jiřím Ottou si podle Drahovzala půjčovalo peníze, aniž je bylo schopno vrátit. Za peníze byly uhrazeny například práce na projektové dokumentaci.

Bývalý starosta Otta jakékoliv pochybení popírá. Peníze mu podle něj věřitelé půjčili pro veřejné dobro a na vrácení nespěchali: „Potřebovali jsme ten projekt připravit, a to samozřejmě stojí peníze. Až by se to rozjelo, tak by jim to vrátil investor. Když se ale věřitelé dozvěděli, že hala se asi stavět nebude, tak chtěli samozřejmě peníze hned.“ Jméno investora Otta nesdělil. Potvrdil však, že projekt výstavby haly ve Velkém Oseku je u konce.

Jiří Otta:

„Všechno to měli připravené, jen se čekalo na územní rozhodnutí. Bydlí tu Martina a Velký Osek se mohl proslavit a vydělat si. Oni to jen tak shodí ze stolu. Je to jak házet perly sviním.“

Velkooseckou sportovní nyní pod vedením Drahovzala čeká likvidace. „Ta společnost za tři roky neudělala nic než dluhy. Neplní svůj účel, tedy provoz sportovních zařízení pro mládež. Až se domluvíme s věřiteli, ukončíme ji,“ uvedl. Dluhy v současnosti činí osm milionů korun. Přestože se jedná o společnost patřící obci, musí je podle zákona uhradit společnost sama. Podle starosty budou umořeny prodejem pozemků v majetku společnosti.

O stavbě rychlobruslařské haly se začalo mluvit poté, co Martina Sáblíková přivezla ze zimní olympiády dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. S nápadem tehdy přišel právě starosta dvoutisícového Velkého Oseku Jiří Otta. Výstavba haly měla podle odhadů stát 1,5 miliardy korun. Financovat se měla především ze soukromých zdrojů. Její součástí měly být i dvě hokejová hřiště a hotel. Provoz haly měl denně stát sto tisíc korun.