Soud snížil trest lékaři, jenž při nehodě usmrtil dva lidi

Plzeň – Plzeňský krajský soud dnes na 26 měsíců snížil trest chebskému lékaři Janu Révayovi, který v lednu 2009 usmrtil na Sokolovsku při dopravní nehodě dva lidi. Původně mu uložil vězení na 33 měsíců, Révay se tehdy odvolal. Krajský soud potvrdil také zákaz řízení, který muži na čtyři roky udělil sokolovský soud.

K nehodě došlo 28. ledna 2009 na silnici mezi Chebem a Sokolovem. Révay u Kynšperku nezvládl ve vysoké rychlosti zatáčku, vjel přes dvojitou plnou čáru do protisměru, kde se nejprve bočně srazil s Renaultem Clio. V něm zůstaly dvě zraněné ženy. Vzápětí čelně narazil do osobního auta Volvo, ve kterém zahynul šestatřicetiletý muž a čtyřiatřicetiletá žena. Čtyři děti přišly o jednoho z rodičů.

Lékař po nehodě nepodstoupil dechový test na alkohol, protože kvůli airbagu údajně nemohl popadnout dech. V nemocnici v Sokolově pak před odběrem krve podepsal revers a odešel. Svědci ovšem již dříve tvrdili, že z Révaye cítili alkohol. Podle soudu „nelze akceptovat odmítnutí odběru krve, což lze hodnotit v neprospěch obžalovaného, protože zákon mu jej ukládá“.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Státní zástupkyně, která měla hájit zájmy pozůstalých, původně pro Révaye požadovala jen podmínku. Proti dnešnímu rozsudku odvolání nepodala. „Jelikož státní zástupkyně nepodala odvolání, nemohl krajský soud jakkoli navýšit daný trest,“ doplnila mluvčí soudu Alexandra Vaňková.

Soud změnil jen výši trestu

Otec usmrceného řidiče Josef Voborník:

„Výše trestu je výsměchem těm dětem. Do dnešního dne nikoho nezajímají. Podle toho, jak se tam jednalo, tak chtěli vinu svalit na to první auto. Bylo evidentní, že hrají Révayovi do ruky.“

„Výše trestu je jediným výrokem, který jsme změnili,“ řekl dnes předseda senátu Eduard Wipplinger. Podle něj jsou možnosti nápravy Révaye velké vzhledem k tomu, že šlo o nedbalostní trestný čin a že lékař nebyl nikdy trestán (s výjimkou jednoho přestupku z roku 2009). Na kartě řidiče má za rychlost dva záznamy z let 2006 a 2008. Podle Wipplingera se ale vzhledem k tomu, jak dlouho řídil bez nehody, nedá říci, že by předpisy porušoval soustavně.

Podle Wipplingera bylo evidentní, že lékař jel velkou rychlostí, která minimálně o 31 km/hod převyšovala povolenou rychlost. Nevyloučil menší spoluzavinění řidičky prvního vozidla Renault, která jela velmi blízko středu vozovky, ale označil ho za nepodstatné. Podle soudce nebyly jednoznačně zjištěny důvody přejetí do protisměru.

Důvody nehody tedy byly zřejmě kombinací nevěnování se řízení a vysoké rychlosti; navíc byla tma. Podle znalců neměli řidiči obou vozů, s nimiž se Révay střetl, žádnou šanci nehodě zabránit.

Pozůstalí: V Německu řídit nesmí a srazil ženu

Pozůstalí však upozorňují na další Révayovy prohřešky. V Německu má zákaz řízení za jízdu pod vlivem alkoholu. To potvrdil také Voborník, který dodal, že Révay porazil před lety v Chebu paní, která poté na následky zemřela.

Celou věc chtějí postoupit k občansko-právnímu soudu. Také zorganizovali petici, ve které žádají změnu zákonů. „Obeslali jsme všechny ministry, senátory, poslance i prezidenta,“ uvedl bratr zabitého Martina Voborníka.

Soud s Janem Révayem
Zdroj: ČT24