V roce 2014 zaplatí každý za zdravotní péči o 1700 korun víc

Praha – V roce 2014 zaplatí pacienti za své zdraví o 18 miliard více, než kolik u lékařů vynakládají dnes. Vyplývá to z rozhodnutí špiček vládních stran, které chtějí v rámci zdravotní reformy do tří let navýšit spoluúčast pacientů o pět procent z 16,4 na 21,4 procenta. Za tři roky si tak budou Češi připlácet na více než pětinu zdravotní péče.

Každý průměrný Čech zaplatí v roce 2014 o 1 700 korun víc než letos. „Není jiná alternativa,“ obhajoval včerejší rozhodnutí K9 ministr financí Miroslav Kalousek. „Jiná alternativa je, že systém bude méně kvalitní, zdravotnický personál nebude zaplacen a kvalitní zdravotnická péče nebude pro každého.“

Vládní koalice se dosud nedohodla na tom, za co konkrétně by si měli pacienti připlatit. TOP 09 navrhuje, aby lidé začali platit za léčbu lehčích nemocí, ODS a Věci veřejné ovšem tvrdí, že takové opatření nebude nutné. Jisté však je, že reforma se nedotkne amalgámových plomb; jejich bezplatnost zůstane zachována. Osmnáctimiliardový nárůst spoluúčasti je však paradoxně devětkrát vyšší, než kdyby koalice zpoplatnila právě plomby.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

První balíček zdravotnické reformy by podle místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake poslanci měli ve sněmovně dostat k projednání 14. června. Do té doby bude mít vládní pracovní skupina čas dojednat dosud nedořešené detaily.

ČSSD bude chtít podat ústavní stížnost

Vládní rozhodnutí ostře kritizuje sociální demokracie. Pětiprocentní navýšení spoluúčasti označila za „drastický tah proti pacientům“. V případě, že se Nečasovu kabinetu podaří reformu prosadit, chystá se na ni podat ústavní stížnost.

Negativně se k nejnovějšímu rozhodnutí vlády staví i odbory. Tvrzení, že současný rozsah zdravotní péče plně hrazené ze zdravotního pojištění bude zachován, jsou podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila naprosté lži.

Na pacienty vláda podle Zavadila přenáší nejen plnou úhradu současného deficitu zdravotního pojištění, cca sedm miliard korun ročně, ale i budoucí deficity, které vzniknou spuštěním dalších reforem. „Jen zvýšení DPH bude pro zdravotnictví znamenat v roce 2012 dopad minus pět miliard korun a v roce 2013 dokonce minus osm miliard korun proti letošnímu roku,“ uvedl Zavadil.

I navzdory navyšování zůstane Česká republika zemí s jednou z nejnižších spoluúčastí v Evropě; v sousedním Německu a Rakousku přispívají pacienti na čtvrtinu péče (23,2 a 23,1 procenta), na Slovensku a v Maďarsku je spoluúčast třicetiprocentní (31 a 29 procent).