Policie rozbila gang kuplířů - prodával Češky cizincům

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili desetičlenný gang z kuplířství, čtyři nejvýše postavené členy skupiny také z legalizace výnosů z trestné činnosti neboli praní špinavých peněz. Prostitutky, většinou z Česka a Slovenska, poskytovaly služby výhradně zahraničním klientům v mnoha zemích. Podmínkou bylo, že musely ovládat alespoň jeden světový jazyk. Podle délky jejich pobytu a typu služeb pak inkasovaly až několik tisíc eur.

Skupinu tvořilo devět žen a jeden muž ve věku od 26 do 48 let. Jedna z údajných pachatelek pochází z Německa, ostatní obvinění jsou Češi. Všem hrozí až osmileté vězení. Dvě údajné organizátorky jsou ve vazbě.

Organizovaná skupina měla podle obvinění od roku 2004 do současnosti v Německu a v ČR sjednávat ústní smlouvy se ženami, které byly ochotny provozovat prostituci. „Příslibu lukrativních výdělků neodolalo nejméně 50 žen převážně z Česka a Slovenska,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podle něj skupina, kterou ovládaly dvě ženy ve věku 47 a 48 let, sjednávala pro své zákazníky takzvané „meetingy“. „Spočívaly v převozu žen do hlavního města České republiky či dalších zemí po celém světě za účelem poskytování sexuálních služeb,“ dodal Hanták.

Společnice byly najímány i na několik týdnů

Ženy ve věku 20 až 30 let poskytovaly své služby zákazníkům po dobu několika hodin, ale i dnů či týdnů. Seznam sexuálních služeb nabídla skupina na internetu, na kterých byla na první pohled zveřejněna pouze nevinná služba takzvaných společnic. Zde se zájemci dozvěděli zájmy žen či jejich charakterové vlastnosti. Ve skrytých sekcích ale mohli pouze zahraniční zákazníci s cizí IP adresou listovat také popisem sexuálních služeb, erotickými fotografiemi a ceníkem. „Pokud by se některý zájemce chtěl podívat na tyto stránky z počítače s českou IP adresou, přístup by byl okamžitě zablokován,“ vysvětlil mluvčí.

Policie zajistila několik milionů korun

Ceny se běžně pohybovaly od 400 do 600 eur (10 000 až 15 000 korun) za čtyři hodiny, ale podle počtu dnů a náročnosti klienta se mohla částka vyšplhat až na několik tisíc eur. Polovinu z této částky si pak mohly ženy nechat, druhou část odevzdávaly. Pokud se „meeting“ konal v zahraničí, zákazník také musel uhradit letenku a veškeré výdaje související s pobytem.

Zájemkyně se hlásily prostřednictvím inzerátů v tisku a na webu. Organizátorky pak schvalovaly jejich případně přijetí. Vybírány byly zejména studentky a mladé ženy, které musely ovládat alespoň jeden světový jazyk. Ty pak šéfky zařadily do příslušné kategorie. Každá ze společnic vkládala peníze inkasované od zákazníků pod svým jménem nebo variabilním symbolem na účet organizátorek či jejich společností. Peníze však byly převáděny i na účty mnoha dalších společností poskytujících internetové, fotografické a jiné služby kvůli zakrytí jejich původu. V rámci deseti domovních prohlídek po celé ČR policie zajistila finanční hotovost přes 5,5 milionu korun, počítače, mobilní telefony a jiná zařízení. Další peníze byly zajištěny i na bankovním účtu.