Průjmová nákaza se u zbývajících pacientů v ČR nepotvrdila

Praha – Americká turistka cestující do Čech z Německa je prozatím jedinou osobou, u které byla na našem území zjištěna nákaza krvácivým průjmem ze zmutované formy bakterie E.coli. V ostatních devíti případech se infikace nepotvrdila. Dnes odborníci dokončili testy i u zbývajících čtyř pacientů. Podle Národní referenční laboratoře není zatím znám žádný další případ podezření.

Nebezpečná nákaza se objevila poprvé na severu Německa. Projevuje se krvácivými průjmy a může vést až k selhání ledvin. Chorobu způsobuje nový kmen bakterie E.coli. Podle zahraničních lékařů je to zřejmě zatím její nejjedovatější typ, jaký se u lidí objevil. V Německu onemocnělo přes 1 700 lidí a 18 z nich zemřelo. Jednu oběť ohlásilo Švédsko.

Z čeho se infekce začala šířit, se zatím neví. Podle původních zpráv měla pocházet ze salátových okurek dovezených ze Španělska. Testy to ale nepotvrdily. Mluví se i o masu a o další zelenině. Obchodníci si stěžují, že prodej zeleniny výrazně poklesl. Snížily se také ceny. Objevily se už i spekulace o případném teroristickém útoku.

Hlavní hygienik Michael Vít doporučuje, aby lidé zachovávali hygienické zásady, myli si ruce před každým jídlem a po každém použití toalety. Ruce se mají umývat i při přípravě jídla. Člověk by to měl udělat například po nakrájení zeleniny, než začne chystat maso či porcovat hotové jídlo. Nutné je také čistit kuchyňské pracovní plochy a náčiní. Stačí běžné mýdlo a čisticí prostředky.