Starosty dál povede Gazdík, v předsednictvu bude Kalousek

Průhonice (u Prahy) - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je součástí vládní koalice, si dnes na sněmu v Průhonicích u Prahy zvolilo do svého čela opět Petra Gazdíka, který je současně předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Hnutí vede od jeho vzniku v roce 2009. Funkci místopředsedy budou zastávat ministr kultury Jiří Besser, poslanec Stanislav Polčák a Hana Štěpánová. Do Průhonic přijeli i zástupci vládních stran. Místopředsedové Alexandr Vondra (ODS) a Karolína Peake (VV) se na sněmu vyslovili pro pokračování vládního projektu s TOP 09, s níž STAN úzce spolupracuje. Doufají, že se podaří překlenout krizi důvěry, kterou koalice prodělává.

Gazdík neměl žádného protikandidáta a ve veřejném hlasování získal podporu naprosté většiny 159 delegátů. O veřejné hlasování požádal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se stal díky změně stanov hnutí členem předsednictva STAN s hlasovacím právem. Hnutí se tak ještě více přimklo k TOP 09, s nímž loni úspěšně vstoupilo do sněmovny. Sněm přistoupil k veřejnému hlasování po krachu elektronické formy tajných voleb. Delegáti podle volební komise totiž zapomínali svou volbu potvrdit. 

Petr Gazdík:

„Starostové a nezávislí mají momentálně velmi dobré vedení, které je schopno posunout regionální témata kousek kupředu.“  

Sněm si volil také z pěti kandidátů tři místopředsedy, tentokrát už úspěšně v elektronickém hlasování. V prvním kole získal 150 hlasů stávající místopředseda Stanislav Polčák, kterého si Gazdík vybral za 1. místopředsedu. Jiří Besser dostal 117 hlasů. Ve druhém kole k nim přibyla starostka Morašic na Svitavsku Hana Štěpánová, když vyhrála nad starostkou Chýně u Prahy Věrou Kovářovou. Starosta Zbýšova u Slavkova Jaroslav Žalkovský propadl.

Gazdík: STAN je hnutí, kde je podání ruky víc než tisíce smluv

Delegáti sněmu dostali pro volbu osobní kódy, které měly znemožnit dvojí hlasování. Obdrželi je v obálkách pro výplaty, neboť jiné se právě nepodařilo sehnat. Gazdík k tomu s úsměvem poznamenal, že pokud by delegáti v těchto obálkách našli peníze, jednalo by se o půjčku. Narážel tak na spor o charakter statisícového obnosu, který od lídra VV Víta Bárty dostali poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka.

Předseda hnutí se v úvodním projevu koaličním problémům vyhnul, spíš obecně mluvil o nezbytnosti obnovení důvěry a standardních politických pravidel a o sepětí s TOP 09. V rozhovoru pro ČT později uvedl, že situace v koalici je zoufalá a „česká politika se díky skandálům koaličních partnerů dostává každým dnem na nové a nové dno“. STAN je podle něj hnutí složené z komunálních politiků, v němž není čas na politikaření a kde podání ruky je víc než tisíce smluv a papírů. 

Karolína Peake: „Členové Věcí veřejných jsou relativně normální lidé, se kterými je možné spolupracovat. Doufám, že i do budoucna budeme právě my jednou z těch stran, se kterými právě vaše hnutí bude moci spojit práci, ať už na komunální, či celostátní úrovni.“

Na setkání vystoupí i ministři za TOP 09, kteří představí chystané vládní reformy. Miroslav Kalousek už například mluvil o financování měst ze státního rozpočtu. Starostové jeho projev ocenili, novela zákona totiž srovnává velké rozdíly ve financování měst a obcí. Besser přiblíží záměr majetkového vyrovnání s církvemi.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24