Bobošíková: V přímé volbě budu kandidovat na prezidentku

Praha - Suverenita - Blok Jany Bobošíkové si dnes na ustavujícím sjezdu do svého čela zvolila bývalou europoslankyni Janu Bobošíkovou. Strana chce podle ní hájit zájmy lidí proti vlivům globálních firem, nelegálních přistěhovalců či nadnárodních uskupení, jako je Evropská unie. V budoucnu se chce účastnit i krajských a parlamentních voleb. Bobošíková plánuje prosazovat důslednou imigrační politiku a chránit křesťanské hodnoty. Pokud se zavede přímá volba hlavy státu, bude podle svých slov kandidovat také na prezidentku.

První místopředsedkyní Suverenity se stala bývalá předsedkyně Strany důstojného života (SDŽ) Jana Volfová. Na ustavující sjezd si strana pozvala také poslance Stanislava Humla, nedávno vyloučeného z poslaneckého klubu Věcí veřejných, který se Suverenitou hodlá spolupracovat. Zatím se však nechystá stát členem strany. „Po zkušenostech s VV jsem nyní velmi opatrný,“ uvedl. Suverenita však předpokládá, že se jí jeho prostřednictvím podaří dostat do sněmovny návrhy některých zákonů. Podle Bobošíkové se již dohodli na problematice omezení hazardu.

Jana Bobošíková:

„Pokud bude mít strana stejný mediální prostor jako ostatní, jsem přesvědčena, že získá ve volbách do Parlamentu 15 procent hlasů.“

Suverenita už částečně své zastoupení ve sněmovně měla krátce před loňskými volbami, když se na měsíc poslankyní stala její kandidátka Klára Slámová. Do sněmovny nastoupila jako náhradnice díky tomu, že v roce 2006 kandidovala za ODS.

Na sjezd přišel Tlustý i Zubová

Podporu straně dnes přišel vyjádřit také bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, který podle Bobošíkové pomáhá Suverenitě jako ekonomický poradce. Na sjezdu vystoupila i někdejší poslankyně Strany zelených Olga Zubová, která si založila vlastní stranu.

Suverenita vznikla spojením Strany zdravého rozumu, které šéfoval Petr Hannig, a Politiky 21, kterou vedla Bobošíková. Hlasovací lístky s názvem Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu v letošních sněmovních volbách sdružovaly kandidáty z několika politických subjektů. Blok získal 3,67 procenta hlasů. SBB je jako strana zaregistrována u ministerstva vnitra od ledna, má 1 254 členů.

Vlastimil Tlustý
Zdroj: ČT24
Vydáno pod