Gazdík: VV musí najít pokoru, jinak koalice skončí

Praha - Vláda premiéra Petra Nečase se po roce své existence dostala na hranu přežití. Myslí si to předseda hnutí Starostů a nezávislých (STAN) a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Věci veřejné podle něj nemohou očekávat od zbytku koalice žádné ústupky a jejich požadavky na čtyři plnohodnotné ministerské posty považuje za neopodstatněné. S Gazdíkovým názorem souhlasí i ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Gazdík si dovede v krajním případě představit i menšinovou vládu, avšak ne tolerovanou VV.

Podle Gazdíkova názoru se situace v koalici vyjasní v průběhu příštích několika dní. Primárně bude záležet na tom, zda budou Věci veřejné schopny pokory a sebereflexe. Problémem VV jsou hlavně poslední skandály s tajnými nahrávkami a nejasné financování. Gazdík si nemyslí, že je možné pokračovat v koalici, pokud VV nevysvětlí plán na privazitaci veřejné moci, který unikl na veřejnost z nahrávek jednání VV.

VV ústy Víta Bárty daly koalici ultimátum do úterního jednání sněmovny a požadují čtyři plnohodnotná křesla ve vládě. Podle Gazdíka je ale tento požadavek špatně postaven: „VV mají podle koaliční smlouvy nárok na čtyři křesla, to samozřejmě respektujeme. Oni dostali nabídku, kterou později přijali, mít ve vládě vicepremiéra pro boj s korupcí. To, že pan John nakonec tu nabídku odmítl, je jejich vnitřní věc,“ uvedl staronový předseda STAN v rozhovoru pro server iDnes.

Koalice se stále nedohodla (zdroj: ČT24)

„Nemyslím si, že Věci veřejné jsou teď v situaci, kdy by si měly klást nějaké radikální požadavky.“

Místo vicepremiéra pro boj s korupcí považuje Gazdík za velkou vstřícnost od premiéra Nečase směrem k VV, stejně tak další návrh na obsazení křesla vicepremiéra pověřeného řízením Legislativní rady vlády. Větší vstřícnost už podle něj nemůže nejmenší koaliční strana očekávat. „Myslím, že tohle je obrovská vstřícnost ke straně, která se zmítá ve skandálech, není schopna vyjasnit své financování a není schopna sebereflexe. Pakliže tuto nabídku (VV) nepřijmou, je to věc jejich odpovědnosti za tuto zemi,“ je přesvědčen Gazdík.

V případě odchodu VV z vlády se nabízí možnost menšinové koalice ODS a TOP 09 tolerované právě VV, které by vládě pomáhaly prosadit ve sněmovně reformní zákony. Tuto alternativu samy VV koaličním partnerům několikrát nabídly. Předseda poslanců TOP 09 je ale k této možnosti velmi skeptický: „V teoretické rovině by to mohlo fungovat. Neumím si ovšem představit, že by to mohlo fungovat s Věcmi veřejnými,“ dodal Gazdík.

Vondra si myslí, že v úterý „konec světa“ nenastane

Podle ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry by koaliční Věci veřejné neměly klást nepřiměřené ultimativní požadavky. „Myslím, že v úterý ve 14:00 žádný konec světa nenastane. Věřím, že všichni upřednostní to, proč tady jsme,“ řekl Vondra v diskuzním pořadu TV Prima Partie. VV by měly vzhledem k vlastním vnitrostranickým problémům „zaujmout pozici určité pokory“.

Podle Vondry trvá nabídka premiéra Petra Nečase (ODS) na křeslo šéfa Legislativní rady vlády pro VV. Tuto nabídku označil za důstojnou. „Budeme o ní dnes znovu jednat. Není čas na nepřiměřené ultimativní požadavky,“ poznamenal Vondra. Dodal, že podle něj není důvod k ústupkům ze strany ODS. Vyjednavači VV už dříve požadovali odchod ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ministrů ODS Alexandra Vondry a Ivana Fuksy.