Ostatky vojáka zabitého v Afghánistánu přivezl armádní letoun

Praha – Přílet armádního letounu s ostatky vojáka, který zahynul v afghánské provincii Vardak 31. května, dnes odpoledne doprovázel smuteční ceremoniál. Uskutečnil se na letišti v Praze-Kbelích s vojenskými poctami za účasti ministra obrany Alexandra Vondry, náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka a rodiny zesnulého. Pohřeb proběhne příští týden v pátek 10. června se všemi vojenskými poctami v Bouzově nedaleko Olomouce.

Robert Vyroubal patří k hrdinům, uvedl Vondra

Rakev přikrytou českou vlajkou vynesla z letadla čestná stráž. Poté u katafalku promluvili armádní kaplan Jaroslav Kníchal, ministr Vondra a zazněla státní hymna. Alexandr Vondra po zhruba dvacetiminutovém pietním aktu novinářům řekl, že jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal patří k hrdinům.

Alexandr Vondra:

„Padl v boji a já ujišťuji, že jeho jméno nebude v Armádě ČR zapomenuto. Rozhodl jsem se ho in memoriam povýšit do hodnosti poručíka a udělit mu nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.“

Podle ministra se českým příslušníkům podobné incidenty celé tři roky se štěstím vyhýbaly. „Je to služba, která přináší riziko. Skláním se před památkou vojáka, který obětoval to nejcennější,“ dodal s tím, že armáda pozůstalé podle zákona odškodní, i když lidský život tím nahradit nelze.

Vzpomínku na zabitého vojáka na webu armády zveřejnili jeho kolegové z poradního týmu ve Vardaku. „Opustil nás jeho úsměv, jeho nakažlivý optimismus a síla, kterou často dodával většině z těch, co ho znali,“ napsali v reakci na smrt svého kamaráda. Je to už čtvrtý český voják, který přišel v Afghánistánu o život, a zároveň jeden z 220 koaličních vojáků, kteří v zemi padli.

Kdo pomůže vojákově rodině?

Příběh rotmistra Roberta Vyroubala má ale i jinou stránku. Dvanáct let žil se svou družkou, měli spolu 17měsíčního syna. „Kateřina je v téhle chvíli na mateřské dovolené, nemá žádný jiný příjem. Signály jsou z ministerstva obrany, že v podstatě se nějakým způsobem nestaví pozitivně, takže má velké obavy,“ tvrdí soused a přítel rotmistra Jiří Bešta. Poté, co armáda tragickou událost družce oznámila, nikdo jí neřekl, jak postupovat dál. Právníci ministerstva obrany sice navrhli odškodnění, bude ale výrazně nižší, než kdyby byla manželkou.

Za dvacet let padlo v zahraničních misích české armády 19 vojáků. Manželé - stejně jako děti můžou dostat rentu výživného a jednorázově až dva miliony korun. Podle sdružení válečných veteránů to ale stále nestačí. „Podle nás je odškodnění dostatečné a žádné změny neplánujeme,“ trvá ale na svém mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Veteráni proto pomáhají sami. Rodině padlého vojáka věnovali 100 tisíc korun a pro podobné případy chtějí zřídit sbírku.

Česko platí pozůstalým průměrné odškodné. Jiné země, jako například Spojené státy nebo Velká Británie, mají ale rozsáhlý podpůrný systém péče o válečné veterány a jejich rodiny.

Voják podlehl zranění po explozi, další dva Češi byli zraněni

K tragédii došlo při cestě příslušníků poradního a výcvikového týmu známého pod zkratkou OMLT na pravidelné setkání s místními obyvateli. Jejich obrněné vozidlo Iveco najelo na improvizované výbušné zařízení nedaleko města Salar. Na následky zranění po výbuchu zemřel český voják a také afghánský tlumočník. Vlastimil Picek uvedl, že nálož, na kterou najelo obrněné vozidlo s českými vojáky, byla velice silná. „Představovala zhruba 50 kilo výbušniny a byla uložena v propustku pod asfaltovou silnicí,“ řekl.

Zraněni byli i další dva příslušníci českého kontingentu. Těžce zraněný voják je od středy v Praze v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Rodina si o jeho stavu nepřeje poskytovat žádné informace. Lehce zraněný velitel jednotky podplukovník Michal Kucharský zůstal v Afghánistánu. Předpokládá se, že se vrátí zpět do služby. 

Kucharský se svými muži oficiálně zahájil práci ve Vardaku letos 22. dubna. Česká jednotka měla před incidentem 54 členů, převážně tankistů z Přáslavic. Působí v ní ale i specialisté z jiných jednotek. Pro většinu z nich to není první nasazení v zahraniční misi.