John: Situace v koalici je vážná, společnou řeč nenašla

Praha – Dnešní jednání lídrů koaličních stran nepřineslo žádný nový výsledek. Předseda Věcí veřejných Radek John situaci označil jako vážnou. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg byl však optimističtější. Uvedl, že tentokrát šlo o věcnou debatu a jednání se pohnula. Koaliční špičky se znovu sejdou před úterním jednáním Poslanecké sněmovny. Podle šéfa třetí koaliční strany ODS Petra Nečase by úterní schůze měla přinést konečný výsledek.

Nečasův a Schwarzenbergův optimismus John nesdílel

Petr Nečas hned v úvodu konference uvedl, že koalice rozpracovala některé varianty. Bližší informace však nechtěl poskytnout. „Východiska, která jsme si načrtli, je nicméně nezbytné probrat na stranických grémiích jednotlivých koaličních stran,“ vysvětlil svou neochotu sdílet závěry dnešního jednání. Se stejnou opatrností se o dnešní schůzi K9 vyjadřoval i šéf TOP 09. „S potěšením jsem zjistil, že jsme měli výjimečně věcnou debatu,“ uvedl po jednání.

Petr Nečas:

„Definitivně jasno bude v úterý.“

Radek John naopak otevřeně řekl, že v koalici neexistuje shoda. „Situace je vážná a my ji chceme probrat jak s vedením strany Věci veřejné, tak s poslaneckým klubem,“ uvedl. Nečas k tomu rychle dodal, že se přesto koalice někam posunula. „Není důležité, zda jsme blíže rozpadu, nebo blíže dohodě, rozhodující bude výsledek a ten bude jasný v úterý,“ uzavřel tiskovou konferenci.

Věci veřejné chtějí čtyři místa v kabinetu

Detailů o tom, co chtěly VV na koaličním jednání prosazovat, bylo málo. O návrat na ministerstvo vnitra, které opustil předseda jejich strany Radek John, ale prý strana neusiluje. Čtyři křesla v kabinetu by ale Věci veřejné chtěly dál. „Opravdu bychom rádi ministerstvo s resortem, ve kterém se dá pracovat a ukázat, co jsou schopni ministři Věcí veřejných udělat,“ řekl ČT24 John.

Podle první místopředsedkyně strany Karolíny Peake by Věci veřejné rády zachovaly současnou koalici, vystoupení z vlády považují až za poslední možný krok. Na dnešní jednání koaličních špiček proto podle Peake šli s vůlí jednat, nikoliv klást ultimáta.

Představy koaličních stran o personálních změnách ve vládě se dosud lišily. Nejmenší vládní strana požaduje důstojné zastoupení ve vládě, tedy čtyři křesla, má straníky na dvou ministerstvech, na dalších dvou jsou nestraníci. Odmítla ale nabídku ODS na obsazení funkce předsedy Legislativní rady vlády. John vyloučil i návrat do křesla vicepremiéra pro boj proti korupci, které opustil kvůli neshodám s Nečasem ohledně svých spolupracovníků. VV také žádaly odchod ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy (oba ODS), ODS ani TOP 09 ale své ministry měnit nehodlají.

Karolína Peake
Zdroj: ČT24