Heger útočí na přebytky zdravotních pojišťoven

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce vzít zdravotním pojišťovnám peněžní přebytky ve výši tři miliardy. Zdravotnictví by se tím mělo napumpovat penězi, o které přijde díky vyšší DPH a zvyšování platů zdravotníků. Sám ministr tento krok označuje jako „znárodnění“. Začínají se proto ozývat i zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, které přijdou o nejvíce financí. Koalice s návrhem souhlasí, potichu prošel už i sněmovním zdravotním výborem.

Dle Hegerova náměstka Petra Noska tímto zásahem nebudou potěšeny všechny pojišťovny. „Myslíme, že není správné, aby politici trestali ty, kteří dobře hospodaří. Jsou to peníze našich klientů, nemůžeme je vzít a nalít někam, kudy protečou. VZP nenakupuje péči efektivně a ostatní na to mají doplácet,“ vysvětlil prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. „Zvážíme právní kroky. Naši odborníci posoudí, jestli to není protiústavní,“ dodal.

VZP na tom získá dvě miliardy

Jde o to, že se vyberou peníze z menších zaměstnaneckých pojišťoven, které mají nejvyšší zůstatky, a přepošlou se do Všeobecné zdravotní pojišťovny. Tam velké rezervy nejsou, pojišťovna ale musí hradit většinu veškeré péče. Z balíku peněz, který se vytvoří oním přeposíláním financí, by se mělo v příštím roce ve zdravotnictví utrácet. Celkem jde o tři miliardy, VZP na tom získá miliardy dvě, jednu poskytne z vlastních přebytků.

Poradní sbor vlády NERV ale ministerstvu zdravotnictví vybrat zůstatky zaměstnaneckých pojišťoven nedoporučil. „Nemyslím si, že jsou to peníze státu, jsou to fakticky peníze, které mají jít na zdravotní péči pojištěnců té dané pojišťovny, ne celého systému,“ řekl šéf zdravotnického NERVu Miroslav Zámečník. Peníze by měly v příštím roce pokrýt růst DPH a vyšší platy zdravotníků. Když se, podle Noska, třetina přebytků přerozdělí rovnoměrně mezi všechny pojišťovny, žádná z nich by neměla skončit v minusu.

Do budoucna tak chce ministerstvo peníze z pojistného lépe přerozdělovat raději předem. Dnes přitom přihlíží předem k věku pojištěnců, nově se má více zohlednit, jak jsou jednotliví pacienti nákladní.