Zubní péče jen z pojištění je neudržitelná, říkají stomatologové

Praha – Vyřazení části stomatologické péče, kterou zubaři poskytují v ordinacích, z veřejného zdravotního pojištění by přineslo úsporu dvou miliard korun. Takový výpočet dnes představil prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Komora kritizuje, že z reformy vypadla úhrada plomb pacientem. Podle ní nelze léčbu do budoucna hradit jen ze zdravotního pojištění. Podle Chrze člověk může kazům zubů zabránit, pokud se o ně řádně stará, a už teď řada zubařů má smlouvy jen s některými pojišťovnami a za péči o pacienty ostatních pojišťoven vybírá. O riziku dalšího hrazení plomb z pojištění dnes Chrz hovořil s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

S vyřazením amalgámových plomb ze zdravotního pojištění počítala novela, která je součástí reformy ministra Leoše Hegera (TOP 09). Zdravotní pojišťovny měly přestat platit i rovnátka lidem nad 19 let a ošetření kořenových kanálků. Zdravotní výbor sněmovny s tím podle Chrze souhlasil. Špičky koalice ho ale na jednání takzvané K9 odmítly, s placením pacientů nesouhlasila nejmenší vládní strana Věci veřejné. Koalice se pak dohodla na zvýšení spoluúčasti pacientů.

„Podstatná část zubní péče by mohla být, protože je svým způsobem zbytná a hlavně ovlivnitelná pacientem, vyřazena ze zdravotního pojištění. Samozřejmě tak, aby to bylo únosné z hlediska sociálního… Bohužel pan Bárta se rozhodl, že je všechno špatně a že to musí být zachováno ve veřejném zdravotním pojištění, a proto se ptám, co bude dál.“

Podle stomatologické komory by vyřazení plomb z pojištění ušetřilo kolem dvou miliard, které by se mohly použít na nákladnější léčbu a zákroky. „Z veřejného zdravotního pojištění nelze uhradit veškerou moderní léčbu a je potřeba zásadní kroky, které omezí její spotřebu, provést. Funguje to tak v celém světě,“ uvedl Chrz. Zdůraznil, že komora reformu podporovala. Nyní se ale obává, že z chystaných opatření vypadne ekonomická část a dotknou se jen administrativy.

„Stomatologové mají samozřejmě zájem, aby bylo co nejvíc péče hrazeno pacienty, už proto, že pojišťovny jim platí nepravidelně a úhrady nejsou vykalkulovány úplně přesně,“ reagoval na ohlášení zubařů ministr Heger. Během zhruba půlhodinové schůzky s premiérem Petrem Nečasem mu Chrz popsal situaci v oboru. Dostal prý ujištění, že se bude vláda zubní péči znovu věnovat během přípravy reformních zákonů.

Zubaři usilují o vyřazení obyčejných výplní z pojištění už dlouhou dobu. Podle Chrze za zaplombování zubu dostane lékař 220 korun. ČSK spočítala, že náklady na ošetření činí asi 400 korun. Ročně lékaři udělají na 6,5 milionu plomb. Podle prodejkyně amalgámových kapslí Jany Halasové přijde nejmenší balení amalgámu, tedy jedna kapsle, na 17 korun. Zbývajících dvěstě korun tedy má krýt práci a náklady ordinace.

Hrozí, že stomatologové začnou vypovídat smlouvy se zdravotními pojišťovnami

„Já se obávám, že někteří kolegové tak učiní a hlavně někteří, speciálně mladší kolegové, do systému veřejného zdravotního pojištění vůbec nebudou chtít vstoupit. Za tu cenu, kterou nám zdravotní pojištění je schopno zaplatit, to opravdu nelze udělat,“ prohlásil Pavel Chrz ve Studiu ČT24. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček na to reagoval slovy, že pokud se tak stane v nějaké hojné míře, bude potřeba intenzivně jednat a „ubrat někde jinde, protože k tomu situace donutí“. Gajdáček vyslovil přesvědčení, že příčinou situace je také neexistence trhu v ČR. „Pojišťovny si nemůžou konkurovat třeba tím, že některá z nich bude platit víc za amalgámovou plombu, některá na to mít nebude. Tady nejsou normální podmínky, neustále někdo zvenku do systému zasahuje…,“ prohlásil.