Exposlanec Wolf nemusel vracet údajně zneužité miliony

Praha - Bývalému poslanci ČSSD Petru Wolfovi se v roce 2008 vyplatilo, když přeběhl a hlasoval s vládou Mirka Topolánka. Jeho firma UT 2002 nemusela vrátit mnohamilionovou dotaci od ministerstva životního prostředí, kterou podle úřadů zneužila. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Případ řeší krajský soud v Ostravě, líčení s Wolfem má zahájit ve středu. Wolf čelí obžalobě z dotačního podvodu ve výši 11 milionů korun. Hrozí mu pět až 12 let vězení. Bývalý poslanec se stíháním nesouhlasí, podle něj je kauza politicky motivována.

Podle deníku se dosud nevědělo, že policie kvůli kauze vyslýchala i premiéra Topolánka a vicepremiéra Martina Bursíka ze Strany zelených. Vyšetřovatelům se nezdály kroky Bursíkova ministerstva. To zpočátku postupovalo proti poslancově firmě tvrdě. Vypovědělo smlouvu na dotaci a poslalo na něj finanční úřad, který měl vyměřit, kolik milionů musí vrátit. Jenže poté, co poslanec přeběhl a podržel vládu, s ním ministerstvo uzavřelo dohodu o narovnání, v níž se úřad vzdal nároků na vrácení peněz. Podle ministerstva doporučily uzavření dohody právní posudky. Poslanec totiž vypovězení smlouvy neuznával. Finanční úřad nakonec firmě nevyměřil žádnou pokutu.

Případ exposlance Wolfa začne soud projednávat ve středu. Policie Wolfa obvinila předloni v listopadu poté, co jej k trestnímu stíhání vydala sněmovna. Viní ho ze dvou různých skutků. „V prvním jde o úvěrový podvod dílem dokonaný a dílem nedokonaný a ve druhém o zkreslování údajů o stavu hospodaření a porušování autorského práva,“ řekl tehdy státní zástupce Dušan Táborský.

Podle policistů ale Wolf zneužil několikamilionové státní dotace prostřednictvím své firmy UT 2002. Část ze státních peněz od ministerstva životního prostředí údajně použil k jiným než k určeným účelům. Později ale média přišla s tím, že Wolf už s ministerstvem uzavřel dohodu o narovnání a finančně se s úřadem vypořádal. Kvůli stejnému skutku policie v únoru obvinila i Wolfovu manželku, a to pro nový trestný čin dotační podvod.