VV ve vládě zůstávají, nad koaliční smlouvu pověsily otazník

Praha - Poslanci Věcí veřejných se dohodli, že setrvají ve vládě, vypoví ale koaliční smlouvu ke konci června, pokud koaliční partneři nesplní jejich podmínky. Názory poslanců VV na možný odchod z kabinetu se prý různí. Občanští demokraté i po dnešním jednání svého poslaneckého klubu trvají na tom, aby všichni jejich ministři zůstali ve vládě. Novinářům to při odchodu ze zasedání klubu řekla místopředsedkyně ODS a šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Radek John zároveň uvedl, že strana Věcí veřejných by chtěla, aby Alexandr Vondra odešel z vlády.

„Závazky z koaliční smlouvy jsou v tuto chvíli porušeny, a proto Věci veřejné vypovídají koaliční smlouvu k 30. červnu roku 2011, pokud nebude do té doby uzavřen písemný dodatek koaliční smlouvy,“ ohlásil předseda VV Radek John a dodal, že termín má respektovat dokončení státních maturit a schůze Poslanecké sněmovny. Nepřímo prohlásil, že jednání o dodatku koaliční smlouvy se budou týkat odchodu Alexandra Vondry z vlády kvůli kauze ProMoPro. Zároveň prý VV hodlají umožnit schůzi sněmovny k této aféře.

Už si nevěříme, míní John

Strana chce písemný dodatek ke koaliční smlouvě, aby bylo zapsáno, na čem se strany shodují. „Není tam správně popsaná role Věcí veřejných a další dohody nad rámec koaliční smlouvy,“ podotkl John. „Dodatek chceme, protože už si nevěříme,“ dodal.

Poslanci Věcí veřejných odhlasovali vypovězení koaliční smlouvy k 30. červnu, svoje další setrvání ve vládě podmínili splněním několika požadavků. S mandátem od poslaneckého klubu šli na jednání s koaličními partnery ve formátu K6 předseda strany Radek John a předsedkyně klubu Karolína Peake. „My si velmi dobře uvědomujeme, že to, co je nám řečeno ústně, není plněno, proto trváme na písemném dodatku… Já vím, že to vypadá, že neustále limity někam posouváme, ale věřte mi, že to děláme neradi a děláme to z pocitu zodpovědnosti,“ prohlásila Peake před jednáním poslanců.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Dnes opět strana Věci veřejné prodloužila ultimátum, my už jsme se jako sociální demokraté těšili, že ve 14.00 hodin vládní koalice skončí a budeme moci začít jednat o nových volbách, ale ukázalo, že to byl ze strany VV opět, možná už padesátý šestý nebo devadesátý devátý mediální trik… Prostě VV odložily vyústění vládní krize na konec června, pak se nepochybně dočkáme prodloužení na konec srpna…, pak nepochybně poslanci VV položí ultimatum, které bude končit 31. prosincem, a tak to bude neustále pokračovat.“

„My suše konstatujeme, že bereme tento postoj (VV) na vědomí…, považujeme především za důležité, aby vládní koalice dokázala prosadit to, co chce prosadit na této schůzi,“ komentoval vývoj v koalici premiér Petr Nečas. S Věcmi veřejnými je podle vlastních slov připraven jednat, mezi řečí ale naznačil, že jejich požadavkům nerozumí úplně. Odvolávání ministrů nemá prý být politická kratochvíle, ale takový krok premiér připouští, pouze pokud bude mít i pozitivní přínos pro vládu.

Věci veřejné žádají už od dubnového odchodu svého předsedy Radka Johna z postu ministra vnitra „důstojné zastoupení“ v kabinetu. Tvrdí, že místo čtyř křesel, jich mají polovinu. Žádaly také odchod ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy (oba ODS). ODS ale své členy kabinetu měnit nehodlá. Vondra i Fuksa při odchodu z dnešního jednání poslaneckého klubu odmítli své pokračování ve vládě komentovat.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24