Senátoři chtějí vyznamenat Kaplického či Dienstbiera

Praha - Senát navrhnul na nejvyšší státní ocenění bývalého eurokomisaře Güntera Verheugena, architekta Jana Kaplického, atletku Jarmilu Kratochvílovou nebo exministra zahraničí a svého bývalého kolegu Jiřího Dienstbiera, který v lednu zemřel či běžeckou rekordmanku na 400 a 800 metrů Jarmila Kratochvílovou. Tyto osobnosti jsou v seznamu, který horní komora schválila na návrh senátního podvýboru pro státní vyznamenání. Seznam nyní horní komora předá prezidentu Václavu Klausovi, který vyznamenání uděluje. K názoru senátorů hlava státu může, ale nemusí přihlédnout.

Pravice chtěla protlačit Mašíny

Výběrem podle očekávání neprošli členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Senátním výběrem v podvýboru neprošli členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Pravice se snažila o jejich doplnění na seznam ještě dnes na senátní schůzi, avšak neuspěla. Pro byli jen zástupci ODS a klubu TOP 09 a Starostové. Jejich šestinásobná senátní nominace byla v minulosti předmětem kritiky opozice, která má nyní v horní komoře většinu. Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Podle kritiků se dopustili vražd, podle svých zastánců bojovali v občanské válce. Mašíny by ale mohla letos nominovat sněmovna.

Z válečných veteránů jsou mezi navrhovanými armádní generál Karel Kutlvašr, od jehož smrti v září uplyne 50 let, generálmajor Julius Kostovič nebo osvětimští vězni Dagmar Lieblová a Rudolf Vrba.

Z vědců senátoři nominovali profesory historie Ivana Hlaváčka a Zdeňku Hledíkovou, profesora fyzikální chemie Pavla Hobzu, předsedkyni České imunologické společnosti Blanku Říhovou nebo ekonoma Miloše Picka, kterému letos bude 85 let. Mezi letošní jubilanty patří i někdejší házenkář a reprezentační trenér Jiří Vícha. Z kultury senátoři vybrali folklorní zpěvačku Jarmilu Šmídovou, která je známější pod uměleckým jménem Jarmila Šuláková.

Hlava státu vyznamenání uděluje a propůjčuje 1. ledna a 28. října, k návrhům parlamentu i vlády může, ale nemusí přihlížet. Václav Klaus loni vyznamenal 22 osobností, přičemž z 26 kandidátů sněmovny jich ocenil šest, z 21 senátních nominací se nepřiklonil ani k jedné. Využil ale minulých návrhů horní komory. Například Řád bílého lva propůjčil plukovníkovi Emilu Bočkovi, stíhacímu pilotovi z druhé světové války.