Česko zasáhnou silné bouřky

Praha - Odpoledne zasáhnou celou Českou republiku velmi silné bouřky, může spadnout až 40 milimetrů srážek za hodinu. Během noci se situace postupně uklidní, na Moravě ale vydatný déšť přetrvá až do čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu, přívalový déšť může rozvodnit malé toky a zatopit sklepy. Varování před velmi silnými bouřkami platí pro celou republiku od dnešních 14:00. Bouřky budou přecházet ve vydatný déšť, trvale pršet by mělo zejména ve východní polovině území a to od zítřka ráno 3 hodin do 13 hodin.

„Bouřky budou ojediněle doprovázené intenzivními srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů za hodinu, kroupami a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 km/h),“ uvedli meteorologové. V Čechách by se mělo počasí uklidnit do půlnoci, na Moravě a Vysočině pak mohou blesky křižovat oblohu až do čtvrtečního rána. 

„Na Moravě a ve Slezsku se v první polovině čtvrtečního dne může ojediněle vyskytnout i vydatnější déšť s úhrny kolem 35 milimetrů za šest hodin,“ sdělil ČHMÚ. Meteorologové také připomněli, že přívalový déšť může rozvodnit malé toky nebo jindy suchá koryta a můžou být zatopena níže položená místa, například sklepy.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Aktuální předpověď

Dnes bude oblačno až zataženo, přeháňky a bouřky. Odpolední teploty 25 až 28 stupňů Celsia. V bouřkách hrozí přívalový déšť a silný nárazový vítr. 

V noci a zítra bude oblačno až zataženo, přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. Během dne od západu ustávání srážek. Noční teploty 17 až 13 stupňů Celsia, na západě 11 stupňů. Denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Dlouhodobá předpověď

Ve středu přejde přes naše území od západu zvlněná studená fronta, v dalších dnech bude počasí ve střední Evropě ovlivňovat nevýrazné tlakové pole. Během neděle přejde přes naše území další studená fronta. Za ní se do střední Evropy bude pozvolna rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu. 

Středa: Polojasno až oblačno, postupně přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami. Nejnižší noční teploty 18 až 14 stupňů Celsia, nejvyšší denní 25 až 29 stupňů. Ojediněle se mohou v bouřkách vyskytnout kroupy, přívalový déšť a silný nárazový vítr. 

Čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy, zejména na Moravě a ve Slezsku občas déšť nebo přeháňky, zpočátku na východě ojediněle bouřky. Během dne ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 15 až 11 stupňů Celsia, nejvyšší denní 17 až 21 stupňů. 

Pátek: Většinou oblačno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 stupňů, nejvyšší denní 19 až 23 stupňů. 

Sobota: Oblačno, během dne až zataženo a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 stupňů, nejvyšší denní 19 až 23 stupňů Celsia. 

Vyhlídka počasí od neděle do středy: Převážně oblačno a místy přeháňky, jen ojediněle bouřky. V závěru období až polojasno. Nejnižší noční teploty 13 až 8 stupňů, nejvyšší denní teploty zpočátku 17 až 22, postupně 20 až 25 stupňů Celsia.