Policisté se zaměřili na nebezpečné dálniční sjezdy a nájezdy

Jihlava / Karlovy Vary – Policisté začali kontrolovat dálniční nájezdy, sjezdy a dopravní značení na nich. Důvodem je množící se počet řidičů, kteří jezdí po dálnici nebezpečně v protisměru. Například sjezd z dálnice D1 u Jihlavy označují policisté za velmi nebezpečný a pro řidiče i nepřehledný. Správce silnice slibuje nápravu. Na špatné značení nájezdů si ale stěžují řidiči na celé dálniční síti. Nebezpečná je zejména karlovarská rychlostní silnice R6, kde se místy stále pracuje.

Do Jihlavy nebezpečně

Inspektoři od policie se u Jihlavy zaměřili na nebezpečnou křižovatku u dálničního sjezdu na přivaděč až po tragické dopravní nehodě motorkáře. „Stavebně je to místo tak nepřehledné, že řidič, který sjíždí z dálnice D1, tak při dávání předností v jízdě musí současně sledovat čtyři jízdní pruhy,“ uvedla policejní mluvčí kraje Vysočina Dana Čírtková.

Automobily tam sjíždí z dálnice přímo do jízdního pruhu hlavního tahu z Jihlavy na Havlíčkův Brod. V místě není stopka, snížená rychlost ani žádné výstražné reflexní značení, jen mezi stromy je umístěná značka Dej přednost v jízdě. Chybí také zvýrazněné vodorovné značení, kde má řidič zastavit bezpečně.

„Toto řešení je opravdu velmi nebezpečné a žádá si změnu,“ řekl ředitel jihlavské dopravní společnosti Jipocar Petr Prokop. Podle Čírtkové je jediným řešením změnit stavebně a technicky nebezpečnou křižovatku.

Policisté na Vysočině chtějí, aby správce silnice vyřešil situaci s problematickou křižovatkou co nejdříve. Návrh na zabezpečení křižovatky už poslali na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Žádáme silniční správní úřad o vydání stanovení, pak budeme instalovat značení. Vše by se mělo zrealizovat do měsíce,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Rozestavěná R6 řidiče mate

Na nepřehledné značení si stěžují i řidiči na rychlostní silnici R6 v rozestavěném úseku z Karlových Varů na Cheb. Za poslední tři týdny přistihli policisté hned sedm řidičů, kteří jeli v protisměru. Dostali se tam například, když opouštěli benzinovou pumpu. Stěžovali si na značení, které je u rychlostní silnice rozmístěné, zatím však neplatí. „Předpokládáme, že na vině jsou i navigace. Bohužel jim řidiči slepě důvěřují,“ posteskla si policejní mluvčí Kateřina Dohnalová.

Situace by se měla zlepšit v polovině července, kdy přijde do provozu další, poslední úsek a skončí objížďky. Jediné omezení zůstane do října na mostě u sokolovského Transmotelu. Tam bude doprava svedena do dvou pruhů.

  • Tragická nehoda motorky u Jihlavy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261994.jpg
  • Nebezpečné úseky na Vysočině autor: ČT24, zdroj: PČR kraje Vysočina http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262004.jpg