Sekci pro armádní zakázky povede Bulant, z Blažka je náměstek

Praha - Ředitelem sekce vyzbrojování ministerstva obrany se 15. června stane dosavadní šéf kanceláře ministra obrany Alexandra Vondry Pavel Bulant. Sekci dosud řídil bývalý pražský radní Rudolf Blažek, který na ministerstvu zůstane jako náměstek. Bulant bude jeho podřízeným. Dnes byl jmenován nový ředitel resortního úřadu pro dohled nad akvizicemi, stal se jím dlouholetý ministerský úředník Petr Szönyi.

Sekce vyzbrojování bude nadále spadat pod náměstka Blažka. „Přes sekci proudí většina armádních zakázek. Věřím, že dlouholetá zkušenost profesionálního vojáka umožní celý proces nákupů nejen zprůhlednit, ale i dlouhodobě plánovat,“ uvedl na Bulantovu adresu Blažek. Sám náměstek se nyní bude věnovat vytvoření Národního úřadu pro vyzbrojování, přes který má v budoucnu armáda transparentně nakupovat výzbroj.

Bulant doposud řídil kabinet ministra obrany. Je dlouholetým vojákem, kariéru zahájil v roce 1992. Prošel řadou funkcí, zejména u výsadkových jednotek. V roce 2006 působil ve funkci ředitele kabinetu tehdejšího ministra obrany Jiřího Šedivého, který je dnes jedním z Vondrových náměstků, a poté na generálním štábu, kde měl na starosti rozvoj pozemních sil.

Ve funkci ředitelky Kabinetu ministra obrany vystřídá plukovníka Bulanta jeho dosavadní zástupkyně Karolína Stránská, která má podle ministerstva obrany bohaté zkušenosti z působení ve státní správě a na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí.

Novým ředitelem úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany byl dnes jmenován Szönyi. Podle Vondry má úřad zásadní roli při kontrole resortních zakázek. „Úkolem Petra Szönyiho nyní bude pokračovat v nastavení účinných kontrolních mechanismů v akvizičním systému,“ uvedl při jmenování Vondra.