Technické muzeum otevře svůj železniční depozitář

Chomutov – Železniční depozitář Národního technického muzea v bývalém chomutovském depu se na čtyři dny otevře veřejnosti. Přístupný bude v příštím týdnu od čtvrtka do neděle. Návštěvníci spatří poklady československé železniční historie včetně parní lokomotivy 498.106 „Albatros“, která v roce 1962 stanovila rychlostní rekord své trakce v Československu.

Depozitář bude přístupný po čtyři dny, ve čtvrtek a pátek od 9, o víkendu od 10 do 17 hodin (ve čtvrtek jen do 15). V pátek budou prohlídky depa slavnostně zahájeny za účasti generálního ředitele technického muzea Karla Ksandra a hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Muzeum má v Chomutově více než 80 vozidel od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené o dvacet let později až po kolejový pluh z roku 1980. Na své si přijdou obdivovatelé parních, dieselových i elektrických lokomotiv stejně jako motorových vozů a osobních vagonů.

V sobotu a neděli bude možné dojet do depozitáře historickým motorovým vozem „Hurvínkem“ z chomutovského nádraží, jindy bude nutné rozlehlý areál stanice obejít a do prostoru starého depa vstoupit od nákupního centra Globus z Černovické ulice.

Oproti loňskému roku, kdy byl depozitář otevřen v obdobném termínu jako letos a byl přístupný zdarma, budou muset návštěvníci zaplatit vstupné 40 korun.

Chomutovský depozitář je jednou z největších železničních sbírek v Česku, obvykle je ale pro širokou veřejnost uzavřen. Část exponátů by se měla v budoucnu přestěhovat do vznikajícího železničního muzea v bývalém depu Praha-Masarykovo. Malé části železniční sbírky Národního technického muzea jsou už dnes k vidění v hlavní budově muzea na pražské Letné a v Muzeu Českých drah v Lužné.