Poslankyně podpořily boj proti rakovině – přišly v růžovém

Praha – České poslankyně napříč stranami přišly dnes do sněmovny v růžovém, aby podpořily boj proti rakovině prsu a demonstrovaly, že se umějí dohodnout. Akcí chtěly členky dolní komory upozornit na sobotní pochod proti rakovině prsu a současně vyjádřit nespokojenost s tím, jak řeší spory jejich kolegové.

V růžovém přišly i bývalé přítelkyně, které na jaře rozdělil spor o Věci veřejné, Lenka Andrýsová a Kristýna Kočí. Všechny poslankyně se ale akce nezúčastnily, při focení chyběla například šéfka sněmovny Miroslava Němcová, která se z odpoledního jednání omluvila.

„Není to čirá náhoda, domluvily jsme se, že se umíme domluvit, byť někteří naši kolegové to mohou ponížit tím, že domluvit se na oblečení je jednodušší než domluvit se na věcech chodu společnosti,“ řekla novinářům poslankyně Jaroslava Wenigerová při pořizování hromadné fotografie. Další z účastnic nezvyklého happeningu doplnila, že je důležité upozornit na to, kolik valérů růžová má. Je to podle ní stejné jako v názorové oblasti, odstíny mohou být rozdílné, ale společný cíl smaže rozdíly.

„Nedohody už tady byly dost dlouho, domluvily jsme se, že vyšleme signál,“ komentovala další poslankyně, proč dnes nechaly členky sněmovny šedé kostýmky doma.