Podmíněné přijetí neúspěšných maturantů se univerzitám nelíbí

Praha – Vysoké školy polemizují s návrhem ministra školství Josefa Dobeše (VV), aby podmíněně přijaly letošní neúspěšné maturanty. Zástupci univerzit uvedli, že podmínky přijetí jsou pevně dané, a pravidla odmítají měnit. K opravným maturitám půjde podle odhadů až pětina středoškoláků. Kvůli pozdějšímu termínu opravných maturit však totiž hrozí, že se studenti ani po úspěšném podzimním reparátu nedostanou na vysokou školu.

„Přijmout studenty dříve, než budou mít úspěšně složenou maturitu, a tudíž ještě před dosažením úplného středního či úplného středního odborného vzdělání, by znamenalo, že Vysoká škola ekonomická poruší příslušný zákon. Z tohoto důvodu VŠE snaze ministra školství nakloněna není,“ reagoval třeba mluvčí školy Jan M. Rolenc. Dodal ale, že je ministerstvo v této věci zatím ani nekontaktovalo.

Podle stávajícího harmonogramu by měli neúspěšní maturanti skládat opravné zkoušky na konci září, vysvědčení by však měli dostat až na konci října. V tu dobu už ale na většině univerzit začíná akademický rok, a studenti by nemohli řádně nastoupit. Dříve přitom bylo běžné, že byl student přijat na vysokou školu i přesto, že maturitu opakoval na podzim.

Například olomoucká Univerzita Palackého už oznámila, že o neúspěšné maturanty příliš stát nebude. Škola totiž letos eviduje nejvyšší počet přihlášek v historii, z 35 tisíc uchazečů bude do prvního ročníku přijato 7 000 lidí. „Z těchto čísel vyplývá, že si budeme pečlivě vybírat mezi uchazeči. Studenti, kteří neuspěli u maturity, se tak ocitají pod čarou,“ uvedl kancléř Rostislav Hladký.

Na Masarykově univerzitě v Brně zase chtějí pozdější žádosti k zápisu posuzovat individuálně. Podle mluvčí školy Terezy Fojtové budou přihlížet třeba k tomu, proč uchazeč skládal maturitu až na podzim nebo zda je možné daný obor úspěšně absolvovat, i když uchazeč nastoupí až po začátku výuky.

„Univerzita Karlova již před několika dny požádala ministerstvo školství, aby se výsledky maturity včetně vysvědčení žáci dozvěděli nejpozději do 25. října 2011. V takovém případě je budeme moci ještě do konce října zapsat a studenti budou moci nastoupit již v daném akademickém roce,“ konstatoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Písemná část maturity
Zdroj: ČT24