Za auto bude odpovídat provozovatel, navrhli poslanci

Praha – Poslanci přišli s návrhem, aby za přestupek, který spáchá s autem neidentifikovatelný řidič, vždy odpovídal provozovatel vozu. Ustanovení má při pátrání po pachateli přestupku provozovatelům automobilů zkomplikovat odmítnutí výpovědi ve snaze nepoškodit osobu blízkou. Pokud se nepodaří zjistit, kdo auto řídil, zaplatí provozovatel pokutu. Poslanci svůj návrh doplnili do ministerské novely silničního zákona během druhého sněmovního čtení.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, který úpravu zákona prosadil, chce, aby vznikl nový přestupek. Ten spáchá provozovatel auta, který nezajistí, aby řidič, který vůz použije, dodržoval předpisy. Pokud neznámého řidiče v autě při páchání přestupku zachytí automatický radar nebo tento řidič odstaví vůz na zákazu zastavení a nepodaří se dohledat ho, spáchá provozovatel automobilu přestupek, za který mu bude hrozit až desetitisícová pokuta.

Provozovatel by za přestupek nebyl zodpovědný v případě, že by prokázal, že mu byl automobil před spácháním přestupku odcizen, nebo jej převáděl na někoho jiného.

Ministerstvo dopravy původně chtělo do silničního zákona doplnit docela jiná pravidla – věkové omezení pro řízení silných motorek a zavedení kontrol, zda žadateli o řidičský průkaz nebyl obdobný doklad dříve zadržen v jiné zemi EU. Novela začne platit, pokud ji poslanci schválí i ve třetím čtení a poté projde i Senátem a podepíše ji prezident.

Parlament projednává v krátké době už druhou novelu silničního zákona. Ta předchozí upravila bodový systém a zavedla povinné používání zimních pneumatik za špatného počasí v zimních měsících.

Vydáno pod