O osudu vlády se bude znovu jednat ve čtvrtek

Praha - Koaliční lídři se po úterním ultimatu Věcí veřejných poprvé sejdou nad požadavky nejmenší strany ve čtvrtek. Jednat mají po schůzi sněmovny. O termínu schůzky novinářům řekl předseda vlády a předseda ODS Petr Nečas s tím, že na jednání politiků ODS, VV a TOP 09 nebyl čas. Schůze vlády začala včera po celodenním zasedání sněmovny před 20:00 a skončila o dvě hodiny později.

Nejmenší vládní strana v úterý prodloužila svůj požadavek personálních změn v kabinetu do 30. června. Nebude-li splněn, hrozí Věci veřejné vypovězením koaliční smlouvy. Žádají, aby dodatek koaliční smlouvy vedle nového vymezení resortů a jejich obsazení zahrnoval i zrušení akcií na doručitele. O dodatku chce strana vyjednávat podle předsedy Radka Johna celé tři týdny bez toho, aby o průběžných výsledcích informovala.

Premiér nabízí už dva týdny menšímu z koaličních partnerů funkci vicepremiéra pro korupci a šéfa legislativní rady vlády. Věcem veřejným se ale takové zastoupení ve vládě zdá nedůstojné. V dubnu strana požádala také o odchod ministrů obrany a zemědělství za ODS Alexandra Vondry a Ivana Fuksy a ministra financí z TOP 09 Miroslava Kalouska. Po úterním vystoupení VV Nečas konstatoval, že bere jejich postoj na vědomí. Testem koaliční soudržnosti bude podle něj hlasování o reformních zákonech na nynější schůzi dolní komory. Naznačil současně, že od ODS se posuny v pohledu na požadavky VV nedají očekávat.

Vláda nepodpoří finanční strop pro volební kampaně

Vláda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří návrh opoziční KSČM na omezení výdajů stran na předvolební kampaně do sněmovny a do Senátu na 50 milionů korun. Podle autorů novely jsou výdaje stran na kampaně neudržitelné a strany se neúměrně zadlužují. Nová pravidla posílí ekonomickou stabilitu stran a hnutí a zpřehlední financování volebních kampaní, míní. Vláda dnes vyslovila s novelou nesouhlas, návrh má podle ní nedostatky. Informoval o tom předseda vlády Petr Nečas.

Koaliční kabinet nechal vypracovat analýzu a na jejím základě připraví vlastní novelu zákona. Navíc komunistický návrh vymezuje výdaje na volební kampaň příliš obecně, což by znemožňovalo účinnou kontrolu skutečných výdajů. V návrhu z dílny KSČM kabinet vidí i řadu dalších právních a legislativně technických nedostatků.

Podle návrhu novely zákona o sdružování v politických stranách, který komunisté podali dolní komoře, by za nedodržení stropu dostala strana milionovou pokutu. Hranice 20 milionů korun a půlmilionový postih za její překročení by platila pro krajské a obecní volby. O částku, kterou strana limit přesáhla, by se jí navíc snižoval státní příspěvek na činnost.