Šťastný: K zpoplatnění plomb by mohlo dojít ve druhé fázi reformy

Praha – K zpoplatnění amalgámových plomb by podle experta ODS na zdravotnictví Borise Šťastného mělo dojít až v souvislosti s další fází zdravotnické reformy, kdy zákony umožní každému občanu přispívat si doplňkové či komerční pojištění. Člen zdravotnického sněmovního výboru to uvedl v pořadu Interview ČT24 s tím, že druhá fáze reformy může vejít do praxe během jednoho či dvou let. Vyjmutí plomb ze systému zdravotního pojištění v minulých dnech prosazovala TOP 09, nakonec však ustoupila občanským demokratů i Věcem veřejným, které hrazení plomb z pojistného prozatím hodlají zachovat. Proti tomu se však ohradili stomatologové a pohrozili, že ukončí smlouvy s pojišťovnami a začnou peníze sami vybírat od pacientů.

Hlavním argumentem nespokojených stomatologů je rozdíl mezi výrobní cenou plomb a částkou, kterou pojišťovny proplácejí. Reálná cena za amalgámovou výplň je kolem 400 korun, stomatologům však z úhrad za každý zákrok přichází 250 korun. „Naší povinností je hledat v tomto konkrétním segmentu cestu, tak aby stomatologové neprodělávali a reálná cena přiblížila ceně úhradové. Stomatologové na tom nejsou tak zle. Chápu jejich argumenty, ale není to tak, že by se ten systém jenom kvůli plombám zhroutil. Pokusíme se narovnat ten nepoměr mezi úhradou a cenou,“ uvedl Šťastný.

S vyřazením amalgámových plomb ze zdravotního pojištění počítala novela, která je součástí reformy ministra Leoše Hegera (TOP 09). Zdravotní pojišťovny měly přestat platit i rovnátka lidem nad 19 let a ošetření kořenových kanálků. Zdravotní výbor sněmovny s tím podle Chrze souhlasil. Špičky koalice ho ale na jednání takzvané K9 odmítly, s placením pacientů nesouhlasila nejmenší vládní strana Věci veřejné. Koalice se pak dohodla na zvýšení spoluúčasti pacientů.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Reforma zdravotnictví není o plombách a byla by katastrofa, kdyby amalgámové plomby byly symbolem reformy… Já osobně jsem před volbami odpovídal na to, že si myslím, že amalgámové plomby by měly zůstat v systému úhrad zdravotními pojišťovnami a k jejich vyřazení bychom měli přistoupit až v druhé fázi reformy - tak během roku až dvou, a to v době, až se nám podaří nastartovat doplňkové nebo komerční zdravotní připojištění,“ uvedl Šťastný.

„Názor Tluchoře je legitimní, ale menšinový“

Mimo koaliční dohady se nyní samotná ODS zabývá prohlášením středočeského klubu v čele s Petrem Tluchořem, které vybízí premiéra a předsedu Petra Nečase k ukončení koaliční spolupráce s Věcmi veřejnými. Nejmenší vládní strana podle skupiny z středočeské ODS „není schopna řešit své problémy a vysvětlit skandály“. Šťastný jako předseda pražského klubu ODS podle svých slov jiné názory respektuje, jde však prý o „házení klacků pod nohy premiéra“ bez následného plánu dalšího řešení.

Názor lidí kolem Tluchoře je podle Šťastného menšinový. „Každý, kdo přijde s myšlenkou, že tato vláda by měla skončit, z jiného důvodu, než že neprosazuje své programové prohlášení nebo reformy ve prospěch občanů této země, tak musí říct krok B. Pro ODS nějaký dobrý krok B nevidím. Je to jejich legitimní postoj v rámci demokratické strany a já ho respektuji, ale myslím, že ten koaliční projekt může fungovat a občané vidí, že teď nám to začalo odsýpat,“ uvedl Šťastný v rozhovoru.