Mění se jízdní řády vlaků, autobusů i MHD

Praha – Změny jízdních řádů, které připravila Správa železniční dopravní cesty a jednotlivé kraje i města už platí. Zatímco na železnici se jízdní řád platný od loňského prosince změní pouze drobně, změny regionální autobusové dopravy cestující pocítí v některých krajích výrazněji. Provozní změny nastanou i v některých provozech MHD, docela nový systém připravily České Budějovice.

Malé změny na železnici

Dálková železniční doprava zůstává takřka při starém. Úpravy jsou spíše formální a týkají se postupného omezování státních dotací na provoz vlaků kategorií Intercity a Eurocity. Některé z těchto spojů nyní přecházejí do kategorie expres – jde o několik vlaků z Prahy do Brna resp. Břeclavi a o Zlínský expres, který navzdory svému jménu dosud jezdil v kategorii IC. Spolu s touto změnou přibude vlakům několik zastávek.

České kraje s výjimkou Jihočeského a také Olomouckého a Vysočiny se provoz vlaků nezmění vůbec, připadně dochází k minutovým změnám v odjezdech či k rozšíření služeb ve vlacích v souvislosti s nasazením nových a zrekonstruovaných souprav. Jihočeský kraj se vrací k zimní podobě provozu na trati Číčenice – Týn nad Vltavou, vlaky se tedy opět křižují v Temelíně a mají v Číčenicích rychlý přípoj na plzeňské rychlíky. Z Českých Velenic do Českých Budějovic zavádí kraj nový ranní osobní vlak, další pár spojů bude jezdit odpoledne ve dnech školního vyučování. Další školní vlak začne jezdit z Českých Budějovic do Českého Krumlova, na žádost města Prachatice vzniká i večerní spoj Prachatice–Volary.

Jihomoravský a Zlínský kraj doplácejí na razantní omezení provozu regionálních vlaků na Slovensku, jehož Železniční společnost takřka zastavila provoz na Vlárské dráze, na trati do Vrbovců a škrtla také některé přeshraniční vlaky z Púchova do Horní Lidče. Na české straně proto jezdí některé vlaky na navazujících tratích v odlišných časových polohách.

Také v Moravskoslezském kraji je patrná slovenská redukce dopravy, zaniká proto ranní pár spojů z Čadce do Mostů u Jablunkova. Další dva páry přeshraničních regionálních vlaků zrušilo Polsko, přestává proto jezdit osobní vlak z Katovic do Bohumína a zpět a další z Bohumína do Krakova a zpět. Jako jejich náhrada vzniká pár vnitrostátních osobních vlaků z Bohumína do Petrovic u Karviné. Nový večerní osobní vlak začíná jezdit také z Havířova do Ostravy-Svinova.

OREDO škrtá autobusy, další kraje mění jejich odjezdy

Lidé z Královéhradeckého kraje, kteří spoléhají na regionální autobusovou dopravu, musí zkontrolovat jízdní řády obzvlášť pečlivě. Kraj prostřednictvím organizátora dopravy OREDO ruší tři procenta spojů na svém území. Jezdit přestávají stovky autobusů, které jsou podle kraje málo vytížené. Některé spoje zůstanou zachovány alespoň v části trasy nebo ve dnech školního vyučování, jiné zanikají zcela.

Časovou polohu některých autobusových spojů se k 12. červnu rozhodly upravit i další kraje – Moravskoslezský, Liberecký a Jihomoravský.

České Budějovice změní trasy i jízdní řády MHD

Velkou reorganizaci své městské hromadné dopravy připravily České Budějovice. Dopravní podnik změní trasy jednotlivých linek, v souvislosti s tím vzniknou i nové jízdní řády. Začnou jezdit tzv. páteční linky – čtyři trolejbusové a dvě autobusové. Na nich budou krátké a pravidelné intervaly. Naopak bude méně souběhů linek, v přestupních stanicích na sebe budou spoje lépe navazovat. Město si od úprav slibuje vyšší efektivitu a zrychlení dopravy. Dopravní podnik očekává až osmimilionovou úsporu každý rok.

  • Vlak autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172149.jpg
  • Autobus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2474/247310.jpg
  • Dopravní podnik České Budějovice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1218/121777.jpg