Zásah v Amsterdam shopu - policisté zabavili údajné suvenýry

Brno - Policie zabavila v brněnském Amsterdam shopu v Jánské ulici bezmála 1630 balíčků s údajnými suvenýry - syntetickými náhražkami kokainu a marihuany. Jde o zboží za asi 200 tisíc korun, které bylo prodáváno v rozporu se zákonem. Obchod byl otevřen znovu po měsíční pauze, podle policie není zatím jasné, kdo za provozováním obchodu stojí, neboť jediný jednatel společnosti, která zřídila síť prodejen, je vyšetřován vazebně v Olomouci. Obchod se syntetickými náhražkami nezastavila ani dubnová novela, prodejci zákon umějí obcházet. Dokládá to i chemický test dvou vzorků zakoupených štábem České televize v pražském obchodě.

„Zboží se prodávalo pod stejným názvem jako před doplněním seznamu zakázaných látek. Právě toto zboží obsahovalo nyní už zakázané látky. Nezměnila se cena, klientela, obal ani místo prodeje. Lze tedy předpokládat, že obsah “upomínkových předmětů„ bude rovněž totožný. Několik stovek kusů těchto předmětů jsme tedy zajistili. Po jejich protokolárním zaevidování budou podrobeny odborné expertize. Podle výsledků expertíz a dalšího šetření se rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Amsterdam shopy se objevily v republice před několika měsíci

Nabízely velmi netradiční suvenýry v podobě syntetických látek zatavených v balíčcích. Bílý prášek z nich je náhražkou kokainu a travní drť marihuany. Účinek těchto látek ale může být podle některých odborníků mnohem silnější než u známých drog.

Na vznik obchodů s podivnými suvenýry zareagovali zákonodárci novelizací zákona o omamných a psychotropních látkách. Účinný je již od 22. dubna a provoz těchto zařízení přísně zakazuje, nicméně obchod v Brně byl dnes otevřen.

Jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop, obvinili olomoučtí policisté ze šíření toxikomanie na konci dubna. Pětadvacetiletému muži z Polska hrozí až pětileté vězení. Podnikatele, na kterého sbírali kriminalisté důkazy od února, zadrželi v Olomouci. Nikdo jiný podle vyšetřovatele obviněn v této souvislosti nebyl. V Olomouci na Masarykově třídě je tento obchod uzavřen, podobný shop, který sídlí v centru města a má velmi omezenou otevírací dobu, podle policistů nic zásadního nenabízí.

„Zda budeme někoho stíhat, to se teprve ukáže. Máme starší odborná vyjádření k tomu, jaké účinky mají tyto suvenýry po požití na lidský organismus. Přesto je nutné nechat i dnes zabavené zboží přezkoumat v laboratořích,“ vysvětlil kriminalista Ladislav Houba a zdůraznil, že bílé a černé balíčky nebyly v obchodě nabízeny jako drogy, ale výhradně jako suvenýry. V provozovně byly také letáčky, které formou komiksu radí, jak se zbožím nakládat.

Podle komiksu by si měl zákazník pořízený balíček s údajným suvenýrem přinést domů, založit do svého „alba“ a pak si jej prohlížet. Balíčky jsou přitom zcela neprůhledné a o podobě sypkého obsahu tedy zákazník nemůže mít nejmenší ponětí. Každý z balíčků obsahuje syntetickou látku o váze od čtvrt do jednoho gramu. Prodávaly se v ceně od 40 do 200 korun.

Prodejci se brání - nevědí, co prodávají

Amsterdam shopy prodávají syntetické drogy jako sběratelské předměty, tak vlastně obcházejí zákon. Navíc na obalu upozorňují, že látka není určená ke konzumaci. Prodejci navíc tvrdí, že nevědí, co prodávají. Paragaf o šíření toxikomanie je zaměřený jenom na vědomou distribuci. A právě na to se odvolávají úřady i kriminalisté. Podle nich lze zasáhnout tehdy, najde-li se důkaz, že člověk, který to prodává, měl záměr šířit toxikománii.

Syntetické drogy můžou způsobit bezvědomí, selhání ledvin nebo psychické poruchy. V Česku už skončilo několik uživatelů na jednotce intenzivní péče.