Union banka: Na Nejvyšším státním zastupitelství prý chybovali

Praha - Kontrola Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) tvrdí, že státní zástupci postupovali v kauze Union banky neprůhledně a nestandardně. Krach Union banky připravil 130 tisíc lidí o téměř 17 miliard korun. Za finanční machinace a vyvádění peněz klientů spřízněným firmám původně neměl být nikdo stíhán. Kontrola nejvyššího státního zástupce však tvrdí, že za současný stav mohou i závažné chyby vysoce postaveného muže justice.

Jeden státní zástupce NSZ souhlasil se zastavením stíhaní manažerů, nicméně podle nového vedení NSZ rozhodoval na základě nepodložených informací. „Jeho závěry byly učiněny na základě nedostatečně prostudovaného spisu, který byl velmi obsáhlý,“ tvrdí Igor Stříž, první náměstek NSZ. Podle mluvčí Krajského soudu v Ostravě je spis velmi rozsáhlý, celý trestní spis včetně příloh čítá asi sto tisíc stran. 

Kauzu loni zastavil státní zástupce Martin Suchý z Olomouce, a to navzdory dozorovému státnímu zástupci. Kvůli mediálnímu tlaku se poté na příkaz tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké chopil dohledu Jiří Hajda. Ani ten stopku stíhání manažerů nezpochybnil. Jenže podle současného vedení státních žalobců byla chyba už jen výběr Hajdy, který totiž nikdy na závažných hospodářských případech nepracoval. Jiří Hajda pro ČT odmítl případ komentovat. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Proces s pěticí manažerů Union banky nakonec přece jen letos v březnu začal. Ovšem s výjimkou nejvýš postaveného podezřelého, někdejšího šéfa banky Radovana Vávry. „Je skutečností, že v této trestní věci vůči některým obviněným došlo k pravomocnému zastavení stíhání,“ dodává k tomu státní zástupce Karel Kalda. 

I proto se Nejvyšší státní zastupitelství letos v lednu rozhodlo věc prověřit. Státního zástupce, který pracoval nestandardně, chtělo vyslechnout, aby jej mohlo potrestat. Jenže lhůta pro potrestání už vypršela. „Některé souvislosti, které tam byly zjištěny, napovídaly tomu, že ve věci mohlo dojít k naplnění znaku kárného provinění,“ podotkl Stříž.

Závěry kontroly přicházejí v době, kdy nástupce Vesecké Pavel Zeman válčí i s dalším vysoce postaveným žalobcem - Vlastimilem Rampulou. Zeman si přeje, aby ministr spravedlnosti Rampulu odvolal, ten ale s rozhodnutím už měsíce vyčkává.