Žádné nové zprávy z jednání K9

Praha - V podvečer se na Úřadu vlády sešly koaliční špičky, aby si vyměnily návrhy k dodatku koaliční smlouvy. Žádné zásadní rozhodnutí ale na jednání nepadlo - strany se jen dohodly na časové posloupnosti dalších jednání. Věci veřejné teď vyčkávají, jak se k jejich požadavkům na rekonstrukci vlády postaví partneři. Pokud jim ODS a TOP 09 do konce června nevyhoví, chtějí z vlády odejít. Novinářům to po dnešním jednání koaličních lídrů řekli předsedové poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a VV. Účastníci se prý také domluvili na harmonogramu schvalování vládních reformních zákonů s výhledem až do konce září.

„Projednali jsme harmonogram Poslanecké sněmovny v zásadě až do konce září a harmonogram projednávání sněmovních zákonů ve vládě a ve sněmovně, pak jsme se domluvili na harmonogramu jednání v K9 a pak jsme zahájili společně přípravu písemného dodatku ke koaliční smlouvě,“ řekl novinářům předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. 

Peake: Dohoda spíše v rovině plánu dalších schůzek

Předsedkyně sněmovní frakce VV Karolína Peake poznamenala, že má z jednání pozitivní dojem. VV přitom v úterý oznámily, že na konci června z vlády odejdou, pokud koaliční partneři nesplní jejich podmínky. Dodatek se podle Peake bude týkat například požadavku VV na zrušení listinných akcií na majitele či zdanění hazardu. Zatím je podle ní ale dohoda spíše v rovině plánu dalších schůzek. 

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík ocenil, že koaliční strany konečně mají před sebou konkrétní materiál. „Personálie jsme dnes příliš neřešili. Ty hlavní otázky personálií budou patrně na jednání pana premiéra s jednotlivými předsedy stran,“ dodal.

VV žádají, aby dodatek koaliční smlouvy vedle nového vymezení resortů a jejich obsazení zahrnoval i zrušení akcií na doručitele či dohodu o obsazení pozic náměstků na ministerstvech. Nečas nabízí VV funkci vicepremiéra pro boj s korupcí a šéfa Legislativní rady vlády, Věcem veřejným se ale takové zastoupení ve vládě zdá nedůstojné. V dubnu VV požádaly také o odchod ministrů obrany a zemědělství za ODS Alexandra Vondry a Ivana Fuksy a ministra financí za TOP 09 Miroslava Kalouska, jejich strany za nimi ale stojí.

Vydáno pod