Vyznamenání dostali vojáci v den pohřbu svého kolegy

Lipník nad Bečvou - Smutek poznamenal dnes v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku ocenění bezmála stovky vojáků z vrtulníkové jednotky, kteří se před časem vrátili z afghánské mise. Vyznamenání jim na uniformy připínal ministr obrany Alexandr Vondra ve stejný den, kdy se na Olomoucku konal pohřeb jejich kolegy zabitého v Afghánistánu. Nedávná tragédie poznamenala celý nástup. Vzpomínku na zabitého kolegu uctili vojáci na lipenském náměstí minutou ticha. Velitel českých vojáků v Afghánistánu Michal Kucharský, který byl při smrtelném incidentu s nastraženou minou zraněn, se o víkendu vrátí zpět ke své jednotce. Zatím zůstává v Kábulu, jeho návrat k jednotce se předpokládá v průběhu víkendu. Kucharský je velitelem poradního a výcvikového týmu v provincii Vardak.

„Vojenská služba v Afghánistánu je tvrdá, každý voják ví, že v ní nasazuje i vlastní život. Nedávná smrt vojáka Roberta Vyroubala toto memento tragicky potvrdilo,“ řekl nastoupeným vojákům Vondra. „Pokaždé zjara, v létě se tam zvýší bojová aktivita povstalců a tálibánců. Měli jsme obrovské štěstí, že se nám tři roky tyto incidenty vyhýbaly,“ doplnil ministr. Na rizikovost oblasti, kde čeští vojáci působí, poukázal dnes i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal zahynul 31. května v afghánské provincii Vardak. Ministr obrany jej in memoriam povýšil do hodnosti poručíka a udělil mu nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. K útoku na české vojáky došlo v okamžiku, když příslušníci poradního a výcvikového týmu známého pod zkratkou OMLT jeli na pravidelné setkání s místními obyvateli. Jejich obrněné vozidlo najelo na improvizované výbušné zařízení. Po výbuchu zemřel na následky zranění český voják a afghánský tlumočník. Exploze zranila i další dva příslušníky českého kontingentu. Těžce zraněný voják je od středy v Praze v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Lehce zraněný velitel jednotky podplukovník Michal Kucharský zůstal v Afghánistánu. Vyroubal je čtvrtý český voják, který přišel v Afghánistánu o život.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Stovka vojáků z 5. vrtulníkové základny působila od února do konce května na základně Šarana v provincii Paktika v jihovýchodním Afghánistánu. Během svého pobytu v této zemi nalétali na 409 hodin a přepravili třemi stroji Mi-171Š více než 1 350 osob a téměř 30 tun materiálu. „S působením našich vrtulníkářů jsem velice spokojen. Je to už dlouhodobé působení, kdy nás tam oceňují,“ uvedl ministr obrany. Podle náčelníka generálního štábu Picka budou v této zemi vojáci z vrtulníkové jednotky působit do listopadu. Poté převezmou štafetu Maďaři a napřesrok by se tam čeští piloti měli opět vrátit. „Vrtulníky musíme převézt do Česka, musí do generální opravy. Kromě toho musíme revitalizovat i vlastní jednotku, protože někteří lidé se rozhodli odejít z armády. Budeme muset doplnit nové piloty a celkově tuto jednotku secvičit,“ dodal Picek.