Smrt chlapce a učitelky na jezu šetří policie

Olomouc - Stav čtyřiadvacetiletého instruktora, který ve čtvrtek zachraňoval společně s učitelkou tonoucího žáka na olomouckém jezu, je i nadále kritický. Podle mluvčího fakultní nemocnice u něj došlo k poškození mozku. Při neštěstí zemřela šestačtyřicetiletá učitelka a třináctiletý žák sedmé třídy novojičínské školy. Případem se zabývá policie. Zástupci sdružení, které výlet pořádalo, pochybení odmítají. Celou událost nyní šetří policie.

Podle předsedy ostravského Spolku vodáků Campanula Františka Vyhňáka ale při záchraně chlapce zřejmě selhali samotní instruktoři sdružení Rafting Morava, které výlet pořádalo. „Jestliže byli dva a nedokázali reagovat tak, že jeden skočil do vody a byl zajištěný druhým záchranářem, pak nebyli na akci připraveni,“ myslí si Vyhňák. Podle předsedy sdružení Rafting Morava Vítězslava Hrice jsou ale všichni instruktoři školeni. Vše se podle něj odehrálo rychle. I ředitel základní školy hovořil o Raftigu Morava jako o renomované firmě, která se dosud s takovou tragédií nesetkala.

Nový Jičín už jedna podobná tragédie potkala

Reportáž Pavla Konečného a Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na tragédii reagovala i novojíčínská radnice, která je zřizovatelem školy, jejíž žák a učitelka zemřeli. Vedení města svolalo mimořádné jednání s řediteli škol a zakázalo jim jakékoliv adrenalinové aktivity. Vedení školy zvažuje, že nad rámec nařízení města zruší nejen všechny výlety, ale také sportovní kurzy. Pro město to je druhá podobná tragédie. Před dvěma lety totiž v Beskydech zahynul učitel jiné novojíčínské školy během výletu se žáky při takzvaném zorbingu - sjíždění svahu v nafukovací kouli.

Policie zatím výslechy studentů odložila, protože jsou ve špatném psychickém stavu. „Vyšetřujeme nyní okolnosti této tragické události, vyzveme jednotlivé svědky k podání vysvětlení. Je tam spousta nezletilých, bude to administrativně náročné. Teprve potom můžeme mluvit o tom, zda tam nebylo nějaké pochybení,“ komentovala vyšetřování olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant o zdravotním stavu instruktora:

„Pacient je oběhově stabilní, v souvislosti s poškozením mozku však trvá kritický stav. Prognóza je nejistá. O vývoji jeho zdravotního stavu rozhodnou následující dny až týdny. Těžko se dá nyní stanovit, jak byl mozek poškozen, rozhodující je doba, po kterou byl pod vodou.“

Zástupci sdružení Rafting Morava pochybení popírají. Jeho předseda Hric ve vyjádření uvedl, že při splouvání nešlo o žádnou nebezpečnou nebo adrenalinovou činnost. „Jez u elektrárny poblíž Moravských železáren je nám dobře znám jako nebezpečné místo, při vyšší hladině a otevřeném stavidlu dokonce velmi nebezpečné. Proto se toto místo nesjíždí, ale vždy obchází po souši,“ konstatoval Hric.

„A právě během přestávky po přenesení jezu se stala zmiňovaná tragédie. Chlapec skočil na zakázaném místě pod jezem do vody, a přesto, že podle námi zjištěných informací měl po celou dobu na sobě plovací vestu, nedokázali jej ani instruktor ani učitelka zachránit,“ doplnil předseda sdružení. Podotkl, že sdružení nikdy při svých akcích nemá na programu skákání na nebezpečných místech. „Naopak, přísně takové počínání zakazuje. Skáče se pouze na místech, která instruktoři označí jako bezpečná a poté na skoky dohlížejí. Informace některých médií, že adrenalinové skákání do jezů je standardní součástí námi pořádaných akcí, se nezakládají na pravdě,“ uvedl Hric. Zda chlapec měl v době skoku do vody na sobě plovací vestu, nechce policie komentovat. Podle informací České tiskové kanceláře (ČTK) z neoficiálních zdrojů však chlapec v době nalezení na sobě vestu neměl.

Jez
Zdroj: ČT24