Rektoři si zvolili do čela Václava Hampla

Přerov – Vedení České konference rektorů se na příští dva roky ujme rektor Univerzity Karlovy v Praze Václav Hampl. Ve funkci vystřídá dosavadního předsedu Petra Fialu, který se již o post nemohl ucházet, protože mu v srpnu končí funkční období rektora Masarykovy univerzity v Brně. Čelní univerzitní představitelé jednali během dvou dnů v Přerově také o státních maturitách, zákonu o vysokých školách či hodnocení kvality a výkonnosti VŠ, řekl dnes novinářům Fiala.

Hampl se funkce ujme 1. srpna. „Období, které nás čeká, je charakterizováno podněty z okolí univerzity, ze strany ministerstva školství i vedení státu a snahami o reformy terciárního vzdělávání. Rozjíždí se naplno i reforma vědy, která se VŠ také principiálně týká. To jsou věci, se kterými se my musíme velmi efektivně vypořádat,“ řekl Hampl. Podle něj bude třeba změnit i vlastní fungování ČKR, které zatím dostatečně neodráží některé změny ve vysokém školství, jako je mimo jiné rozšiřující se působnost soukromých vysokých škol.

Česká konference rektorů má 48 členů:

  • 26 rektorů veřejných VŠ
  • 2 rektoři státních VŠ
  • 20 rektorů soukromých VŠ

Rektoři vybírali nového předsedu z pěti kandidátů. Hampl byl zvolen v prvním kole voleb. Pro zvolení potřeboval 17 hlasů, ve volbách jich rektor UK obdržel 22. Česká konference rektorů zvolila i místopředsedy. Stali se jimi rektor Vysoké školy logistiky v Přerově Ivan Barančík, rektor VŠE v Praze Richard Hindls, rektor Vysoké školy chemicko-technologické Josef Koubek, rektor AMU Ivo Mathé a rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Vladimír Večerek.