Novinky v první pomoci: Masírujte srdce, zapomeňte na dýchání

Praha – Odborníci přišli s novými pravidly první pomoci, která se snaží laikům usnadnit záchranu lidského života. Při resuscitaci mají lidé hlavně masírovat srdce a zapomenout na dýchání z úst do úst. Většina lidí se totiž poskytování první pomoci bojí, protože si přesně nepamatuje pokyny. Člověk po zástavě srdce má přitom maximálně pět minut na to, aby mu někdo pomohl. Víc se dozvíte v magazínu TEP v sobotu v 10:30 a v neděli ve 22:05.

V prvních 10 až 15 minutách je u pacienta v bezvědomí nejdůležitější rychlá srdeční masáž, nikoliv dýchání. „Nemusíme dýchat do dospělého člověka, pokud by to oživování netrvalo příliš dlouho, protože člověk má v tepnách a cévách krev s kyslíkem, takže vy ji jen honíte,“ řekl ČT vedoucí vzdělávacího centra Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Alan Ryba.

Masírujte přesně mezi bradavkami

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Odpadá i složité hledání místa, kde srdce masírovat. Nové pokyny laikům radí: přesně mezi bradavkami. „Rychlost je 100 za minutu, ale to se těžko počítá, takže je to zhruba dvakrát do vteřiny,“ dodává Ryba. Zmizel i pokus o nahmatání pulzu. Pokud se o to pokoušeli laici, až v polovině případů se zmýlili. Ve stresové situaci totiž cítili vlastní tep v konečcích prstů. Důležité je proto například zmáčknout člověka za ušima, kde je velmi citlivý na tlak. Pokud je člověk podle Ryby živý, tak se nějakým způsobem ozve nebo udělá grimasu.

Důležité je ale i uvolnění dýchacích cest. Zapomeňte ovšem na lovení jazyka v puse nebo dokonce jeho přišpendlení ke rtu. Stačí hlavu tahem za bradu nebo za čelo zaklonit. Podle Ryby se tím napnou svaly na krku, které jazyk oddálí od patra, a vznikne tak dostatek prostoru na dýchání.

Třeťáci z Liberecka se učí první pomoc
Zdroj: ČT24