Sázky na sport dohánějí v nebezpečnosti hrací automaty

Praha – Online gambling a sportovní sázky začínají být v Česku stejně velkým problémem jako klasické automaty nebo hra v casinech. Podle odhadů má problémy s hazardem v Česku až 300 tisíc lidí – stále častěji přitom právě s tipováním na sportovní výsledky. Nepříznivé situaci navíc nahrává fakt, že už víc než dva roky mohou Češi sázet přes internet.

Začít sázet přes internet je velmi jednoduché – stačí si založit účet. Nevinné tipování sportovních výsledků ale může skončit velkými dluhy. „Při online sázení ztrácí gambler kontrolu nad tím, kolik těch peněz utratí. Někdy tipuje a sází u více společností a tím ztrácí několikamilionové částky v poměrně krátké době,“ varuje psychoterapeutka Zdeňka Košatecká. Tito lidé většinou sází v noci a jsou schopni strávit na síti celou noc. Do práce pak přichází nevyspalí. „Nemohou se soustředit, dělají chyby, dostávají se do konfliktů,“ popisuje primář oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice Karel Nešpor.

Online sázení se dá poměrně dlouho tajit i před rodinou. Například 27letá Martina se o problému svého expřítele dozvěděla až ve chvíli, kdy mu začaly chodit upomínky za nezaplacené půjčky. Z domova prosázel statisíce. Internet je navíc dnes téměř všude a hůř se mu odolává. Složitější proto bývá i abstinence.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Sázet přes internet mohou Češi od roku 2009. Jen za prvních dvanáct měsíců takhle vsadili téměř 6 miliard korun. Čísla za loňský rok se očekávají ještě vyšší.

Sázení na sport – ať už online nebo v sázkových kancelářích – představuje stejné riziko jako ostatní hazard. Karel Nešpor se domnívá, že v současnosti sportovní sázky už dotahují hazardní automaty. Do ambulancí přichází každý rok kvůli problémům se sázkami a hraním asi 1 300 pacientů, v psychiatrických léčebnách jich končí víc než 500.