Lékaři varují: Počet infikovaných klíšťat je letos enormní

Praha – Stále vážnější varování přichází z lékařských ordinací i infekčních oddělení. Počet klíšťat infikovaných nebezpečnou encefalitidou se každoročně zvyšuje a ani letošek není výjimkou. Vzrůstající čísla se navíc začínají promítat do počtu nakažených osob. Od ledna onemocnělo virovou nákazou napadající mozkové blány už 27 lidí. Ve srovnání se stejnou dobou za loňský rok jde o přitom o více než dvojnásobné množství případů. Hlavní sezona klíšťat přitom ještě ani nezačala.

Množící se populaci drobných roztočů podle odborníků přibývá kvůli teplému podnebí ve spojení s vydatnými srážkami. Logicky tak nebezpečně přibývá i počet jedinců infikovaných encefalitidou, samička klíštěte totiž klade běžně až 3 000 vajíček. O nemoci přitom postižená osoba nemusí dlouho nic vědět. Inkubační doba trvá několik dní i týdnů a z počátku se projevuje jako běžná chřipka. K příznakům počátečního stadia patří vysoké teploty, bolesti kloubů nebo závratě.

Neléčená encefalitida však mezitím napadne nervový systém, což přináší závažnější komplikace. „Postupně se to dělo tak, že jsem nemohl zvednout pravou ruku, pak jsem napadal na pravou stranu a už jsem se nezvedl,“ říká pacient Vlastimil Koudelka. Své o zákeřnosti nemoci ví i bývalý ministr a expředseda zelených Martin Bursík. Již několik dní leží v pražské nemocnici, přitom klíště na svém těle vůbec nenašel. Drobného roztoče jako původce nemoci mu diagnostikovali až lékaři.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Nezakapávat, netočit, jednoduše vyviklat

Až desetině lidí zůstávají trvalé následky. Čím dřív se přitom klíště odstraní, tím menší je riziko nákazy. Se způsobem, jak ho správně vyndat, je spojená řada mýtů. Špatné metody navíc můžou riziko ještě zvýšit. „Žádné točení po směru nebo proti směru hodinových ručiček, to nemá žádné opodstatnění, stejně tak zakapávání různými oleji,“ radí primářka infekčního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Nejlepší způsob, jak se parazita zbavit, je podle lékařů chytit klíště těsně za kusadly pomocí speciálních kleští nebo pinzety a vyviklat, následně ránu vydezinfikovat a klíště vyhodit nebo spláchnout do záchodu. Oblíbeným zakončením domácí operace je spálení klíštěte či rozšlapávání, to je však podle lékařů zbytečné.

Stále častěji se u pacientů vyskytuje také Lymská borelióza. Její zrádností je prozatím neexistující vakcína. V Česku je infikované zhruba každé čtvrté až páté klíště. Jen v minulém roce kousl nakažený parazit 3 588 lidí. V místě přisátí se do měsíce objeví červená skvrna, která se postupně zvětšuje. Následně u infikovaného dochází k vyčerpání a bolestem kloubů. Léčba nemoci je přitom dlouhá a náročná, často totiž zůstává v krvi i dlouhá léta po kousnutí.