Záchranka, hasiči i policie připravují krizové scénáře

Praha - Bez ohledu na to, jak to nakonec vlastně se stávkou bude, pokračují přípravy krizových scénářů. Nejvíc v Praze, které kromě zastavení hromadné dopravy slíbili odboráři ještě i blokády silničních tahů. Policie je připravena okamžitě stanovit objízdnou trasu a provést odklon dopravy.

Záchranná služba proto vyzývá veřejnost, aby o pomoc lékaře volala opravdu jen v nejnutnějších případech. Úředníci dostanou volno, zato zdravotníci a doktoři nastoupí do služby v posile. Podle ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze budou výjezdové skupiny posíleny o dvacet procent a zaměstnanci mají zajištěn do práce odvoz.

Záchranáři doufají, že se jim bude dařit dodržet dojezdový čas, stejně jako hasiči. I se svými obřími auty umějí kolony projet a znají i všechny objížďky. I přesto mají připravený krizový scénář. „V Praze je deset hasičských stanic, takže kdyby se náhodou stalo, že nemůžeme jet z jedné strany, bude vyslána posádka ze strany druhé,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Nejjednodušší to zřejmě budou mít strážníci. Auta vymění za kola, motorky nebo koně. Těch mají kolem dvaceti. Posílí také počty hlídek v ulicích.

Na stávku je připravené i ruzyňské letiště. Od tří hodin ráno zajistí pro své klienty a zaměstnance kyvadlovou autobusovou dopravu. Spoje budou jezdit z Dejvické a Zličína. Cestující se ale musí prokázat platnou letenkou a zaměstnanci ID kartou.